Nyt studie: MRSA-smitte kommer fra en lille gruppe grise
Grise, der udgør 2,5 til 11 procent af svinene i besætninger, opretholder MRSA-smitten i besætninger.

Detaljerede analyser af snot fra 480 danske grise viser, at en mindre flok grise hele tiden bærer på den frygtede bakterie MRSA.

Forskere fra Københavns Universitet har målt antallet af stafylokokker i grisenes tryner og konkluderer, at det er en lille gruppe grise, der opretholder smitte i hele flokke, skriver Politiken tirsdag.

Disse MRSA-grise udgør mellem 2,5 og 11 procent i de 20 besætninger, forskerne har undersøgt.

»Vores resultater åbner muligheden for at udvikle en test til hurtig identifikation af MRSA-superbærere i svinebesætninger«, siger Luca Guardabassi, professor ved Københavns Universitet, til Politiken tirsdag.

Hvis der er en genetisk variant for de særlige MRSA-grise, kan man formodentlig avle grise uden den variant og på den måde minimere udbredelsen af bakterien. Men hvis svineindustrien skal bruge de nye resultater, er det helt afgørende, om MRSA-superbærerne er nemme at finde, siger en dansk kollega til Politiken tirsdag.

»Det er meget interessant, hvis man kan finde en undergruppe af grise, der er årsag til smitten. Især hvis man kan finde en hurtig og effektiv måde til at identificere disse grise«, siger Peter Heegaard, professor ved DTU VET, der også arbejder med at minimere smitte af MRSA i de danske stalde.

Til februar håber forskerne bag det nye studie at have nogle bud på, hvordan man kan skille MRSA-superbærere ud.

Emneord mrsa

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle