Full-line producent med 320 søer: Jeg ligger virkelig lavt i medicinforbrug

Blog fra svinebedriften: Thorben Agger har fået udtrukket medicinforbruget til besætningen for de seneste ni måneder, og tallene ser rigtig fine ud for både søer, smågrise og slagtegrise.

Af Thorben Agger - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg har fået udtrukket tal for medicinforbruget for de seneste ni måneder. Tallene er fortsat rigtig gode og stabile, som de også var før vi totalsanerede i foråret 2019.

For søer og pattegrise ligger medicinforbruget i snit på 1,4 ADD for de seneste ni måneder. Behandlingerne er primært mod farefeber, ledbetændelse hos søerne og navlebetændelse hos pattegrisene. Grænsen i gult kort-ordningen er 3,2 ADD.

I klimastalden ligger medicinforbruget til smågrisene på 5,5 ADD. Behandlingerne her er især mod coli-diarré. Grænsen i gult kort-ordningen er på 17,2 ADD.

For slagtegrisene ligger forbruget på 0,3 ADD. Behandlingerne omfatter især ledbetændelser, mens forbruget for diarré er faldet markant siden vaccinationen med Lawsonia. Grænsen i gult kort-ordningen ligger på 4,4 ADD. Før saneringen i foråret 2019 lå tallet lidt højere, omkring 1,0.

SMÅ SEKTIONEREDE STALDAFSNIT

Det lave medicinforbrug skyldes primært bedriftens gode sundhedsstatus, og måske også management.

Her på bedriften har grisene fx ingen luftvejslidelser. Jeg har også været heldig med ikke at få smitte ind i stalden, hvilket jo sagtens kan ske, fx ved køb af prrs-ramte grise eller via smitte fra en lastbil.

Vi har også meget små staldafsnit, hvilket nok også hjælper på at holde sygdomsudbrud nede. De 3,200 stipladser for slagtesvin er opdelt på 12 sektioner, og til smågrisene har vi 10 klimastalde med separate sygestalde. Farestalden er dog ikke fuldt sektioneret. 

I praksis er vi meget opmærksomme på at behandle tidligt, når vi konstaterer sygdom. Fx er det temmelig vigtigt at tage coli-diarré i opløbet, så vi kan nøjes med at behandle én gang. Her er det nok også en fordel at have en relativt lille besætning, som jeg har.

Med de lave tal for medicinforbruget har jeg ikke fokus på at presse på for at reducere forbruget.

Af andre aktuelle nøgletal vil jeg nævne at levendefødte er steget fra 16,5 grise pr. kuld i 3. kvartal til nu 17,1 pr. kuld. Landsgennemsnittet er 17,5 grise, som er målsætningen i første omgang.

ABORTER LIGGER FORTSAT PÅ NORMALT NIVEAU

I den seneste blog for godt seks uger siden fortalte jeg, at vi havde fået rengjort og desinficeret foderrør og vandtank for at få has på nogle uforklarlige aborter.

Antallet af aborter faldt derefter tilbage til normalt niveau, og er heller ikke steget siden, så bakterier i vandet har sandsynligvis været problemet.

Jeg havde ikke fået taget vandprøver, før vi rengjorde vandsystemet. Det har jeg gjort nu. Vi har fået  taget 10 vandprøver, nemlig i alle staldafsnit i rørledningen lige før drænkoppen samt i buffertanken til vådfoder.

Prøverne var fine, og der var intet at finde. Det var især i vandtanken til vådfoder, at jeg var var bange for, at der var bakterier at finde. Jeg regner med, at problemet er løst...men man ved jo aldrig.

Danish Crown er stort set med igen på slagtninger. Sådan oplever jeg det i hvert fald, og det er dejligt. Det betyder, at slagtevægten fra at have ligget på i snit 95-97 kg nu er faldet til 91 kg. Selv om vi har fået kompensation for de tungere svin, har vi også fået et fradrag, så det betyder da lidt økonomisk.

Faktaboks

Thorben Agger

  • Ejer af Ny Glarbjerg ved Lomborg i Vestjylland. Blogger til Svin Plus
  • Full-line produktion med 320 søer og årlig produktion af ca. 11.000 slagtesvin
  • Besætningen totalsaneret i foråret 2019
  • To rundbuestalde med 1.650 stipladser til slagtesvin indviet maj 2019
  • Indkøb af polte
  • Søer, smågrise og ca. 5.000 slagtesvin får tildelt hjemmeblandet foder. Ca. 6.000 slagtesvin er på færdigfoder
  • 290 hektar. Markplan til høst 2020 omfatter vårbyg, vinterhvede, frøgræs, vinterraps og havre

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle