Sanering gav udbrud af sodeksem - dødelighed er 100 procent for ramte grise

En vestjysk svineproducent havde glædet sig til en frisk start med en nykøbt blå SPF besætning. Glæden er nu erstattet med bekymring over det udbrud af sodeksem, som har ramt grisene i farestalden.

Thorben Agger købte en anden besætning i slutningen af sidste år, som led i planerne om en totalsanering hjemme på ejendommen Ny Glarbjerg ved Lomborg i Nordvestjylland. 

Den nyindkøbte besætning har status af blå SPF. 

Efter et byggeri med rundbuehaller til slagtesvin har Thorben Agger nu en full-line produktion med 320 årssøer. 

Glæden var stor, og landmanden var optimistisk omkring produktionsresultaterne med den nye blå SPF besætning. I øjeblikket er situationen en anden hjemme hos Thorben Agger på Ny Glarbjerg. 

For to uger siden startede et udbrud af sodeksem i farestalden, og sygdommen rammer rigtig mange grise. De ramte kuld er både hos gylte og ældre søer. 

Thorben Agger mener, at omtrent 10 pct. af grisene er ramt af sodeksem og dødeligheden er stort set 100 pct. Det gør udbruddet til en ret alvorlig situation i forhold til dyrevelfærden og pengepungen hos landmanden. 

Både store, robuste grise og mindre, svagere grise rammes af sygdommen. 

Behandling igangsat

Thorben Agger har været i kontakt med besætningsdyrlægen fra Vet-Team, og er blevet anbefalet at igangsætte antibiotikabehandling af grisene. 

Det er ikke kun enkelte grise, der behandles, men hele kuld, fordi sygdommen smitter hurtigt mellem grisene. 

Fortsætter sodeksem med at være et problem bliver næste intiativ eventuelt en autovaccine til søerne. 

En autovaccine indeholder den pågældende bakterie, som i dette tilfælde er Stafylococcus hyicus.

Ved at møde bakterien inden faring kan gylte og søer nå at danne antistoffer, der videregives til pattegrisene gennem råmælken. Pattegrisene har derefter en bedre modstandskraft overfor sygdommen. 

Årsagen til udbruddet

Besætningsdyrlægen fortæller Thorben Agger, at udbruddet højst sandsynligt er en konsekvens af saneringen, hvor en ny besætning og en del nye avlsdyr er købt ind. 

De nyindkøbte polte kan have bakterien Staf. hyicus med sig, og hvis den nye blå SPF besætning ikke har en god nok immunitet overfor netop denne bakterie, så kan sygdommen gå i udbrud i farestalden.

Det modsatte kan også være gældende, hvor det er poltene, der smittes af resten af besætningen og skaber et smittetryk, som overgår modstandskraften hos dyrene. 

Hvis sodeksem-udbruddet var startet kort tid efter indsættelse i de rengjorte stalde, så er det tænkeligt, at det er som konsekvens af flytningen, der er en stor stressfaktor for dyrene, uddyber besætningsdyrlægen.

Thorben Agger oplever dog først dette udbrud flere måneder efter indsættelsen af dyrene, og derfor er det især de nyindkøbte polte, som er under mistanke.

Varigheden af et udbrud er typisk to til tre måneder, men kan også vare helt op til halvandet år. Det skriver Seges' på deres hjemmeside.

Det afhænger meget af, hvornår de voksne dyr og søerne opnår immunitet over for bakterien, så de kan give immuniteten videre til pattegrisene, ligesom hvis man gør brug af en autovaccine. 

Thorben Agger fortsætter behandlingen af ramte grise i farestalden. På nuværende tidspunkt ser der ud til at være mere ro på udbruddet og færre grise, der rammes.

Tilstødende initiativer må afgøres af udbruddets udvikling det næste stykke tid. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle