Slagtesvineproducent hæver tilvæksten og sænker foderforbruget

Driftsfællesskabet Stougaard har i tre år brugt intensiv rådgivning med godt resultat.

Slagtesvineproducent Ulrik Stougaard, konsulent Jens Korneliussen, SvineRådgivningen, og dyrlæge Lars Rasmussen, Porcus, samt en konsulent fra DLG, gennnemgik for tre år siden alle otte stalde i driftsfællesskabet for at finde forbedringsmuligheder.

»Jeg oplevede, at andre besætninger rykkede på effektiviten, mens vi stod stille«, siger Ulrik Stougaard om baggrunden.

Rådgiverne fandt ikke en lang række graverende fejl. Faktisk var det overvejende småting, de anbefalede at justere i besætningen.

Alle grise får vådfoder. Nogle smågrise indkøbes ved 7 kg, andre ved 30 kg. Overgang fra tørfoder til vådfoder kan være en udfordring.

Mange små justeringer

Alligevel blev besøget for tre år siden starten på en periode med fremgang baseret på mange små justeringer af først og fremmest fodringsmæssig karakter, men også af mere pasningsmæssig art:

En del af grisene indkøbes som syv kgs grise. I de første dage efter indsættelse får de nu samme tørfoder, som de kender fra smågriseproducenten, i stedet for at starte direkte på vådfoder.

Man får taget flere råvareanalyser af de restprodukter, der indgår i slagtesvinefoderet, så man er sikker på, der ikke sker underforsyning.

Proteinindholdet er hævet i takt med at tilvæksten er steget og foderforbruget er faldet.

Foderkurverne betragtes ikke længere som statiske men i høj grad som dynamiske, der konstant skal justeres og tilpasses grisenes formåen.

Endelig er et fortsat tæt samspil mellem rådgivere og personale garanti for at tiltag og justeringer bliver evalueret. Blandt andet er slutfoderstyrken gradvist hævet, og ligger nu på 3,3 eller 3,4 foderenheder pr. dag.

Ændringerne har betydet, at foderforbruget i januar kvartal røg helt ned på 2,41 foderenheder pr. kg tilvækst. I de sidste 12 måneder har det i gennemsnit ligget på 2,51 og en daglig tilvækst på 1.061 g.

Grisene kommer fra tre sohold. To besætninger har kun Ap12. Den tredje besætning har desuden både mycoplasma lungesyge og Ap6, men grisene er vaccineret mod mycoplasma. Samtlige grise bliver desuden vaccineret mod pcv2.

»Vi kan faktisk ikke mærke forskel på grisenes sundhedsstatus«, siger Ulrik Stougaard.

»Nu giver vi fravænningsgrisene tørfoder de første dage efter indsættelse. Det har betydet, at de hurtigere kommer op og følger vådfoderkurven«, siger Ulrik Stougaard.

Læs meget mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 21. juli. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle