Stor efterspørgsel på anlæg til vanddesinfektion

En debat på Facebook-siden Grisen har sat yderligere skub i 3S’ salg af vanddesinfektionsanlægget fra svenske Anolytech. 20 anlæg er solgt på 14 dage, melder sælger.

Erik Aagaard fra 3S har god grund til at smile lidt ekstra for tiden.

Han har haft særdeles travlt med at besøge svineproducenter, der har udvist interesse for et anlæg til vanddesinfektion, som 3S forhandler for svenske Anolytech.

»På 14 dage har vi solgt 20 anlæg, og inden jul har vi totalt set solgt 100 anlæg«, siger han og oplyser, at anlægget har været på 3S’ hylder siden 2012.

»Da vi startede forhandlingen, gik salget stille og roligt. Vi solgte anlæg hvert år, men hvor det tidligere var os, der skulle ringe til potentielle kunder, så er det lige omvendt i øjeblikket«, siger Erik Aagaard, der mener, den store interesse er kommet, efter vanddesinfektion har været debatteret flittigt på Facebooksiden Grisen, og også erfaringer fra eksisterende kunder spiller ind.

»Lige fra starten kunne vi se, at anlægget forbedrede produktionsresultaterne. Vi har især fået tilbagemeldinger på langt lavere forbrug af medicin, og også dødeligheden er mange steder faldet ganske markant. Nu kender mange anlægget og dets resultater, så det er blevet meget nemmere at sælge«, siger Erik Aagaard.

Anlægget kan nu kun lejes

I starten solgte 3S anlæggene til at desinficere drikkevandet i staldene, men det er firmaet gået væk fra - nu kan det kun lejes, fordi man bl.a. dermed sikrer, at anlæggene serviceres, som de skal og at der ikke er ekstraomkostninger, da alle sliddele indgår i lejen.

Han advarer mod at tro, at vanddesinfektionen gør en forskel fra dag et.

»Den hypoklorsyre, anlægget laver, angriber den første bakterie og biofilm, den møder på sin vej i vandrørene. Der kan gå flere måneder, før hypoklorsyren er kommet hele vejen rundt, og al biofilmen er væk«, siger han og bemærker, at den desinfektionsvæske, der dannes, er ufarlig for dyr og mennesker.

I det vand, der går ind i stalden tilsættes hypoklorsyre, som koster ca. en øre pr. liter at producere. Der tilsættes 0,5 pct. hypoclorsyre til drikkevandet.

Flere svineproducenter anvender også det desinficerede vand til at desinficere stalden med efter vask med sæbe.ved rengøring. Her hæves doseringen til 6-8 procent.

»Om lidt skal vi forholde os til udfasning af zink, og da tror vi på, at et lavt smittetryk, som desinfektionen kan hjælpe til med, gør en forskel«, siger Erik Aagaard.

Faktaboks

4 facts om vanddesinfektion

  1. Hvorfor: Flere svineproducenter har problemer med kvaliteten af drikkevandet til deres grise på grund af bakterier og biofilm i rørene.
  2. Løsning: Svenske Anolytech er en af aktørerne inden for vanddesinfektion med et system, hvor der blot anvendes el, vand og salt til at danne hypoklorsyre, der sendes i små mængder ind i vandrørene. Hypoklorsyre, der også dannes naturligt i mennesker, bekæmper bakterier, nedbryder bakterier og biofilm.
  3. Produktion: Anolytech-anlægget serviceres to gange årligt, og her kalibreres anlægget. For at producere en optimal mængde hypoklorsyre skal pH altid være på 6,5.
  4. Dimensioner: Anlægget, som 3S forhandler, har fem forskellige størrelser og kan sættes sammen for at øge kapaciteten. Typisk installeres et anlæg, der kan håndtere op til 200 kubikmeter vand om dagen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle