Stort avlscenter solgt - ny ejer vil vokse
Et ikon i dansk svineavl overdrager sidste del af sit livsværk til Jan Rodenberg, som indtil for nylig var direktør for SvineRådgivningen, men i april blev selvstændig svineproducent.

Danmarks på et tidspunkt største svineavlscenter blev sat til salg i 2008, samtidig med at finanskrisen gjorde omsætning af landbrug vanskeligt.

Det gjorde, at svineavler Gunnar Vestergaard skulle bruge længere tid på at videresælge sit livsværk end først antaget. Nu er en lang salgsproces færdig, og sidste del af af Avlscenter Kollund, nemlig Kollund øst, er overdraget til svineproducent Jan Rodenberg.

Kollund Øst blev bygget på bar mark i 1992 og var med 1000 søer en stor udvidelse af Gunnar Vestergaards virksomhed. Gunnar Vestergaard drev svineavl på seks gårde i området omkring Kollund, med Kollund Øst som den største enhed. De øvrige fem er afhændet.

"Det er en stor ære at få muligheden for at drive Kollund videre. Der har været drevet svineavl på Kollund siden 1947, så det er en tung arv at løfte," udtaler Jan Rodenberg.

Han blev svineproducent i april, hvor han droppede jobbet som direktør for SvineRådgivningen for at blive selvstændig med 1100 søer på gårde ved Christiansfeld.

"Vores plan med Kollund er at fortsætte med produktion af krydsningsdyr til salg, men også til brug i vores egen produktion. Dette vil både forbedre forretningen i opformeringen og i vores produktionsbesætninger” siger Jan Rodenberg.

Hvorfor ville du gerne kaste dig over avl og opformering?

"Jeg har tidligere arbejdet i en opformeringsbesætning og skrev opgaver om avl på Landbohøjskolen, og så hænger det sammen med resten af min produktion. Når du har en stor produktion er det en fordel at have styr på hele kæden, og produktion af egne polte i en produktionsbesætning giver rod i produktionen og dårligere polte," siger Jan Rodenberg.

Kollund øst, som Jan Rodenberg nu har købt, er avlscenteret med 850 søer med en produktion af polte til at servicere ca. 25.000 søer.

Nogle af disse polte kommer til at indgå i Jan Rodenbergs eksisterende produktion, men han kan ikke aftage alle selv. Planen er dog at vokse.

Vil vokse

Hvor stor skal produktionen være?

Kollund Øst nærmer sig et salg efter otte år Fredag 26. august 2016 · 00:00

"Det må tiden vise, men vi taler cirka 4000-5000 søer," siger Jan Rodenberg.

På Kollund er der plads til 1000 søer, så udvidelsen dér ligger lige for. Kollund skal samkøres med en mindre ejendom vi har købt ved Give, hvor vi kan producere galtgrisene.

I april overtog Jan Rodenberg 3 ejendomme med samlet 1100 søer ved Frørup, nær Christiansfeld, som siden er udvidet til 1550 søer i de eksisterende bygninger. Målet er med nybyggeri at udvide til 2200 søer. Desuden ønsker Jan Rodenberg at købe en ekstra ejendom.

Finansieringen krævede trylleri

Hvad med finansieringen?

"Jeg har været nødt til at låne nogle penge," lyder det skælmsk i den anden ende af røret.

"Der er ikke meget lån i ejendommen, så vi kommer maksimalt til at kunne låne de 60 procent i kreditforeningen."

"Vi har skullet trylle lidt mere for at få den løftet," siger Jan Rodenberg.

Noget kommet fra pantebrev, som sælger har ladet stå, og derudover er der skudt banklån og egenkapital fra Frørup ind.

Selve købsprocessen tog blot 2-3 uger.

"Vi har mødtes to gange. Den ene gang, hvor vi præsenterede vores plan, og den anden gang, hvor vi skrev under," fortæller Jan Rodenberg.

Der drives 350 hektar på Kollund med en maskinpark, som Jan Rodenberg har købt med. De 205 hektar er ejet, resten er forpagtet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle