Svineproducent har fået arbejdsglæden frem: Tavlemøder, frugt og bowling til de ansatte
Bo Bejer, Løgumkloster, har løftet sine ledelsesevner og motivation i dagligdagen, efter han for tre år siden deltog i et kursus om ledelse i praksis.

Hverdagen med ansatte og frilandsgrise på bedriften ved Løgumkloster er i de seneste år blevet langt sjovere og motiverende for Bo Bejer, der har en besætning med 600 søer, salg af 30 kgs-grise og opfedning af 3.000 slagtesvin.

Et forslag fra en konsulent og en venlig hentydning fra sin kone om at tage et ledelseskursus blev et vigtigt vendepunktet for hans karriere som svineproducent.

Siden 1998 har han drevet en stadig større besætning. I starten stod han for hele driften alene, men løbende ansatte han flere medarbejdere, men arbejdsglæden gik langsomt ud af sønderjyden, der i dagligdagen var dybt frustreret og stresset.

»Jeg var ikke god til at lære mine ansatte, hvordan jeg ville have tingene gjort. Jeg endte ofte med at gøre tingene færdige, som jeg gerne ville have dem. Det var en stor frustration.

Samtidig var min og min kones rolle ikke afklaret. Jeg kunne givet en besked til en medarbejder, mens min kone så kunne give en anden. Det var ikke optimalt«, fortæller Bo Bejer, der for tre år siden tog mod til sig og påbegyndte akademifaget ledelse i praksis.

Efter et forløb over otte uger var det en svineproducent, som fik en række nyttige ledelsesværktøjer med hjem. Værktøjer, der straks blev taget i brug.

»Dengang havde vi to ansatte, så de blev sammen med min kone inddraget i en ny strategi, og jeg satte samtidig nogle mål for bedriften. Min kones rolle blev ændret, og hun kom til at fungere som medarbejder, så der var klare retningslinjer for alle.

Samtidig brugte jeg god tid på, at alle lærte, hvordan de enkelte rutiner skulle udføres. Derved kunne jeg fralægge mig noget af det store daglige ansvar, jeg følte, jeg havde«, fortæller han.

Et andet værktøj, der har løftet hans dagligdag, er indførelse af tavlemøder, frugt til medarbejderne, bowlingaftener og ture til f.eks. Flensborg.

»Tidligere gjorde jeg ikke noget for, at vi havde et godt arbejdsmiljø. Jeg har ikke haft dårligere medarbejdere, men hvis ikke de forstod, hvad jeg mente, så gjorde jeg bare tingene selv.

Det har jeg fået ændret på bl.a. via tavlemøder, som vi holder ugentligt. Her skal alle medarbejdere komme med både ris og ros hver gang«, siger Bo Bejer, der siden kurset har reflekteret meget over sin gamle ledelsesstil.

»Jeg havde tidligere en dygtig kvinde ansat, som jeg var glad for, men dengang formåede jeg ikke at flytte hende nok fagligt og motivationsmæssigt, så hun stoppede efter fem år - og ville rigtig gerne have beholdt hende. Det har jeg taget ved lære af«, siger Bo Bejer.

Faktaboks

4 Facts om temamøde om udendørs svineproduktion:

  1. Temadag: I lighed med sidste år afholder SvineRådgivningen sammen med Seges Økologi Innovation en temadag om udendørs svineproduktion. Temadagen finder sted 26. februar kl. 9-16 hos Sagro i Billund.
  2. Tilmelding: I 2018 var der stor tilslutning til arrangementet, der har tilmeldingsfrist 22. februar.
  3. Indhold: Programmet for temadagen spænder vidt. Der er bl.a. indlæg om økonomi og benchmarking i udendørs svineproduktion, brug af Big Data i frilandsbesætninger, foder og miljø, fire indlægsholdere, der forholder sig til kontrolbesøg samt en update på genetik, hvor både Topigs Norsvin og DanBred er med.
  4. Ledelse: Bo Bejer og Martin Krusborg fortæller ved arrangementet om deres erfaringer med ledelse. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle