Tårnhøj notering: Her er den optimale slagtevægt pr. gris
Optimal slagtevægt er p.t. 94 kg ved Danish Crown. Udnyt den høje notering fuldt ud.

Af Niels Hegelund, svinekonsulent, LMO

Den superhøje notering og de forholdsvis høje vægtgrænser giver anledning til at revurdere, hvor den optimale slagtevægt ligger i din stald.

Der er mange forudsætninger, der spiller ind på resultatet. Derfor opfordrer jeg til, at hver enkelt slagtesvineproducent får lavet en individuel beregning.

Med 13,20 kr. pr. kg pr. dags dato (stiger fra næste uge til 13,60 kr., red.) i notering, en foderpris på 1,47 kr. pr. Fes og et foderforbrug på 2,85 og en kødprocent på 60,5 samt en spredning på slagtevægten på 4,7 kg, ligger et forventet DB pr. stiplads på ca. 1.164 kr. og 290 kr. pr. gris ved 94 kg slagtet.

For Tican-leverandører vil optimale slagtevægt ligge ca. 2 kg højere på grund af højere vægtgrænse.

Figur 1. Dækningsbidrag pr. stiplads afhængig af slagtevægt

Har du en ny miljjøgodkendelse?

Det er ikke alle, der har lov til at lave grisene så store i forhold til deres miljøgodkendelse. Jeg vil kraftigt opfordre til, at man få fornyet den til 2017-udgaven, hvor det er produktionsarealet, der bliver godkendt.

Så kan man selv styre, hvor store grisene skal være, og hvor mange, der er plads til, under hensyntagen til dyrevelfærdslovningen.

Hvis man har under ca. 2.000 stipladser, koster en re-godkendelse ca. 15.000 kr. Hvis mere end 2000 stipladser, så er det 40-50.000 kr.

For første gang i år: Dansk svinenotering overhaler europæiske konkurrenter Tirsdag 5. november 2019 · 15:22

Tidspres for tømt sektion

Det kan være svært at nå at få grisene så højt i slagtevægt, hvis man skal have tømt sektionen på 13 uger. Det kræver en daglig tilvækst på næsten 1.100 gram, når der også skal være et par dage til at få rengjort og vasket sektionerne.

Alternativt må man sænke slagtevægten med en 4-5 kg eller ændre fra 13 til 14 ugers leveringsaftale.

En anden udfordring er spredning på slagtevægten. Den vil stige med stigende slagtevægt, og det kræver stor leveringsnøjagtighed at holde en spredning på under 4,7 kg.

Den bedste bundlinje opnås ved fokus på DB pr. stiplads.

Jeg har i tabel 1 herunder vist, hvad det betyder i kr. pr. stiplads, hvis man ændrer nogen af disse forudsætninger. Altså, hvor taber man mindst i forhold til den optimale leveringsstrategi?

Tabel 1. Ændring i DB pr. stiplads afhængig af ugetal og spredning

Det skal du gøre

Du skal ikke gå ned i slagtevægt i forhold til de 94 kg. Hvis du kan få dem afsted på 13 uger og holde de 94 kg, så gør det ikke noget, at der er en stor spredning på slagtevægten. Det er bedre end at skulle gå ned på 14 uger mellem indkøb.

Den høje notering udvisker i nogen grad både effekt af fradrag på kødprocent og vægtfradrag. Og faktisk også på f.eks. UK-tillæg. Den optimale slagtevægt på UK grise ligger på 93 kg. Tillægget har nu kun en minimal betydning i forhold til den høje notering.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle