Tyske forskere fjerner ornelugt ved hjælp af genredigering

Tyske forskere har genmodificeret svin, så de til trods for mandlige kromosomer har kvindelige seksuelle egenskaber.

Forskere hos Friedrich Loeffler Instituttet i Tyskland er lykkedes med at genmodificere svin, så de til trods for mandlige kromosomer har kvindelige seksuelle egenskaber.

Genmodificeringen kan være et alternativ til kirurgisk kastration, for at både at undgå ornelugt i kødet og selve kastrationen, skriver netavisen agrarheute.

Ved hjælp af gensaksen crispr/cas fjernede forskerne en bestemt del af Y-kromosomet, det mandlige kønskromosom. Det gjorde, at de grise, som reelt var hanner og fortsat havde X og Y kromosom, havde både indre og ydre kønsorganer som hunner.

De genmodificerede grise er infertile og kan derfor ikke bruges i avlen. 

”Det er grundforskning, og ikke noget man kommer til at se i svineproduktionen på kort sigt,”, vurderer Björn Petersen, forsker ved Friedrich Loeffler Instituttet. 

I forhold til brugen af crisp/cas-gensaksen understreger ham, at både forbrugere og svineproducenter skal gøre sig klart, om dette er ønskeligt.

Den uønskede orneluigt kan som bekendt også fjernes undgås ved hjælp af kirurgisk kastration eller ved hjælp af immunokastration med injektioner af hormoner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle