Amerikanske svineproducenter vil nu få mulighed for at producere en helt særlig slags grise i form af genetisk modificerede grise. Kødet fra grisene er særligt velegnede til personer med kødallergi.
De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har i december nemlig godkendt en type genetisk modificerede grise til både fødevarer og medicinsk brug. Det er første gang, de amerikanske myndigheder godkender et dyr, der er genetisk modificeret, til begge formål
Den godkendte gmo-gris går under navnet GalSafe, og er udviklet af virksomheden Revivicor. Grisen er genetisk modificeret ved, at et sukkerstof, alpha-gal, er fjernet fra overfladen af cellerne.
Alpha-gal findes også i okse, lam og andet rød kød.
Sukkerstoffet kan udløse en allergisk reaktion, som i visse tilfælde er alvorlig, hos nogle mennesker.
De modificerede grise kan derfor med fordel bruges til kødproduktion målrettet personer med kødallergi. Revivicor har tilkendegivet, at de til at begynde med vil sælge kødet via postordre og ikke i supermarkeder.
Desuden kan GalSafe-grisene potentielt bruges til fx at producere det blodfortyndende produkt heparin i en version uden alpha-gal, ligesom væv og organer fra grisene med fordel kan anvendes i forbindelse med transplantationer.
De amerikanske myndigheder har vurderet, at en godkendelse af de genetisk modificerede grise vil have samme miljøeffekt, som hvis der havde været tale om konventionelle grise, og at kødet er sikkert at spise. Også dyrevelfærden for grisene er blåstemplet
Det er dog besluttet, at GalSafe-grisene skal opstaldes under mere restriktive forhold end konventionelle grise.
Kommentarer