Vil eller vil Danish Crown ikke slagte flere slagtesvin?

Ugen På Spidsen: Danish Crowns nye strategi, hvor flere slagtesvin ikke står højt på dagsordenen, var et af flere debatemner på Danske Svineproducenters generalforsamling. På den ene side er det et skidt signal at sende, og på den anden side vil det kræve investeringer for mia. i nye stalde bare at fastholde nuværende niveau, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Antallet af slagtninger i Danmark er faldet med gennemsnitlig tre procent om året de seneste ti år.

Det var et af de faktuelle udsagn, der kom for dagen, da Danish Crown og selskabets udmeldinger om slagtninger i fremtiden i dets den nye strategi blev debatteret efter formandsberetning på generalforsamlingen hos Danske Svineproducenter.

Er det en falliterklæring?

For er det ikke en falliterklæring som slagteri at melde ud, at man ikke tror på flere slagtesvin i den nærmeste fremtid? 

Det undrede flere i salen, men Danish Crowns bestyrelsesmedlem Asger Krogsgaard slog fast, at slagterigiganten arbejder efter at slagtekæderne skal være fyldte.

Men - og det har den gode Asger helt ret i - det kræver milliardstore investeringer at opretholde slagtesvineproduktionen på det nuværende niveau.

Faktisk vurderer Danish Crown, at der er brug for fire mia. kr. til investering i nye stalde svarende til omkring 1,3 mio. stipladser.

»Vi kan godt håbe på, at vi kan lave to-tre mio. flere grise end vi gør nu«, men han kaldte samtidig sig selv og Danish Crown realistisk. 

Dog fastslog han, at selskabets andelshavere, der udvider og kommer med flere grise, også vil få grisene slagtet.

»Men som verden ser ud lige nu, så håber og tror vi på, at vi kan opretholde den produktion, vi har nu«, sagde Asger Krogsgaard.

Enig med begge parter

Trods den formildende udmelding, så beklagede den nu tidligere formand for Dansk Svineproducenter, Kim Heiselberg, kommunikationen fra slagterigiganten om, at man ikke ønsker flere grise, når danske svineproducenter kan levere fremtidens gris med lav klimabelastning osv.

Der er også - som Kim Heiselberg pointerede helt rigtigt - en signalværdi i forhold til omverden, fordi flere slagtesvin giver flere arbejdsplader. 

Jeg er for så vidt enige med begge parter.

Fakta er, at slagtesvineproduktionen set over en længere periode er faldet i Danmark, men omvendt er det et skidt signal, at Danish Crown ikke har flere ambitioner i en tid, hvor sektoren skal argumentere for sine fortræffeligheder i den mere og mere påtrængende klimasnak.

For det viser sig faktisk, at en del svineproducenter har ambitioner om at løfte deres produktion de kommende år. Det blev dokumenteret i en medlemsundersøgelse, som Danske Svineproducenter havde med som dagens sidste punkt for dagen.

Spændende bliver det i hvert fald at følge, om dansk slagtesvineproduktion kan opretholdes eller daler. 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle