Vild udvikling: En halv FE mindre pr. kg tilvækst på 40 år

Bøgildgårds betydning for avlsfremgangen kan ikke undervurderes.

Bøgildgård har eksisteret i 40 år og har i alle årene bidraget til at gøre dansk svineproduktion endnu mere miljøneutral.

»Etableringen af Bøgildgård har haft afgørende betydning for avlsfremgangen«, siger Orla Grøn Pedersen, der dengang stod i spidsen for Landsudvalget for Svin, det nuværende Seges Svineproduktion.

Det er sket gennem en årlig afprøvning af 7.500 orner fra DanBred-avlere. De første år blev der indsat 30 kgs grise, men i 1989 byggede man klimastalde til 7 kgs grise.

I dag bliver der indsat 144 7 kgs orner af landrace, yorkshire og duroc på stationen hver uge. Heraf bliver de bedste 12-1400 orner årligt sendt videre til KS-stationer efter afprøvningen. Resten bliver slagtet eller solgt til udlandet.

Som det fremgår af figuren (klik på billedfeltet herover) har nedgangen i foderforbrug været en succes. Vel at mærke en succes, der via KS-systemet er sendt videre til danske svineproducenter.

De testede duroc-orner nærmer sig to FE pr. kg tilvækst. Det er en halv FE mindre end for 40 år siden.

»Samtidig er tilvæksten steget, så en DanBred-orne nu i gennemsnit er 10 dage kortere om at vokse til slutvægt end for 20 år siden«, siger stationsleder Jørgen Hoberg, der næsten har været ansat på Bøgildgård siden etableringen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle