Thise kom over milliarden i udfordrende år

Økomejeriet mærkede de dalende mælkepriser tydeligt. Trods det og tørken kom omsætningen alligevel over milliarden.

Det store økologiske andelsmejeri i Thise fik et godt og solidt 2018. Med et resultat bedre end forventet,  og kæmpe byggerier undervejs, var mejeridirektør Poul Pedersen godt tilfreds, da han i formiddag aflagde regnskabsberetning på generalforsamlingen i selskabet.

For første gang i Thises historie rundede omsætningen i selskabet en milliard kroner.

"Vi fik champagne på et bestyrelsesmøde. Det er sjovt at nå, men det er så også det", konstaterer mejeridirektøren.

Han hæfter sig langt mere ved andre nøgletal.

"Vi når 29 mio. kr. i resultat. Det er bedre, end vi har budgetteret med. Vi er stolte over, at vi har nået det, men budgettet for mælkeprisen har vi desværre ikke nået", erkender han.

Lavere pris, men stadig konkurrencedygtig

Mælkeprisen havnede 20 øre lavere per kilo mælk fra de 70 andelshavere end i 2017.

"Vi ender på 3,63 kr/kg. Det er mindre end sidste år, og det er en skam. Men det skyldes ikke en manglende evne til at tjene mere. Vi har ikke været dumme og dovne, men markedsprisen på økologisk mælk har været faldende", siger han og fortæller, at de 3,63 kr/kg er inklusive 9,5 øre/kg efterbetaling.

"Vi er ikke så stærke, at vi kan udbetale hele vores resultat", forklarer han med henvisning til storebroderen Arla, der for nylig sendte hele sit overskud for 2018 ud som tørkehjælp til andelshaverne i ind- og udland.

"Vi har ikke så mange mio. kg mælk at fordele omkostningerne på. Per kilo mælk har vi et højere investeringsniveau end Arla. Derfor må vi holde noget af indtjeningen i selskabet. Men selvom vi må det, er vi dog alligevel helt ud konkurrencedygtige på den udbetalte mælkepris til vores andelshavere", påpeger han.

Ingen tørke i indvejningen

Mejeriet fik i 2018 en stigning i mælkemængderne fra andelshaverne på 3,9 procent, nemlig fra 102 mio. kg mælk til 106 mio. kg.

"Vi mærker overhovedet ikke tørken. Vi har væsentlig mere mælk her i januar end sidste år. Men vores landmænd er ramt på resultaterne, der bliver dårligere end i 2017", siger Poul Pedersen.

Forventningen til 2019 er, at der bliver kørt 108 mio. kg mælk ind i tankbilerne.

"Det lyder måske ikke af meget. Men det er 50.000 liter mælk mere om ugen, jeg skal sælge", konstaterer mejeribossen.

Han forventer dog stadig, at det hele kan sælges, selv om han betegner Thises markedsandel herhjemme for "fandme flot" og er erkender, at der er begrænsninger på, hvor meget den kan øges yderligere.

I stedet kigges der på eksport, både til Europa og de øvrige dele af verden. Især er Vesterhavsosten udset til at være Thises ansigt på de fjerne verdensmarkeder.

Byggeri for millioner af kroner

På mejeriet kører der for tiden en større mængde gravkøer, entreprenørmaskiner og lastbiler rundt. De flytter jord og leverer materialer til de massive byggerier, som Thise det sidste års tid har haft gang i.

"Sidste år investerede vi 48 mio. kr. i byggeri. Dertil kommer 20 mio. kr. i udstyr. I år forventer vi at bruge 70 mio. kr. på at færdiggøre første etape af vores udvidelser", forklarer Poul Pedersen.

Byggerierne omfatter udvidelse af osteriet med 50 procent større kapacitet, samt et nyt højlager til emballager, omklædningsrum og kontorfaciliteter. Nødvendig og tiltrængt for at rumme de stadig større produktioner og mælkemængder.

større lagre og byggeri øger balancen

Balancen er steget mærkbart til 415,9 mio. kr., efter eller at have været stabil på omkring 310-328 mio. kr. de sidste fire år.

"Det skyldes, at vi har et højere varelager på ost. Og på grund af flere kunder betyder det også øgede udestående hos debitorer. Samtidig har vi investeret de op mod 70 mio. kr. i nye byggerier, efter at vi ellers i nogle år har afskrevet mere, end vi har investeret", forklarer Poul Pedersen.

Soliditeten falder af den årsag fra sidste års 37,2 til nu 33,5.

"Vi har stadig en god soliditet, synes vi. Vi har en beslutning om, at vi skal være over 30 procent. På den måde er vi mere herre i eget hus. Det passer vi meget på. Vi skal ikke slå mere til Søren, end at vi stadig er solide", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle