Proteinformand skifter post - skal gøre svinefoder til succesfuld menneske-spise

Proteinvirksomhed skifter bestyrelsesformanden for at fokusere mere på udvikling af et fermenteret proteintilskud til mennesker.

Tidligere direktør for Novozymes, Per Falholt, startede så sent som i maj 2019 som bestyrelsesformand for både protein- og fodervirksomheden European Protein, og søsterselskabet Fermentationexperts, der forsker i og producerer fermenteret proteintilskud til erstatning af medicinsk zink.

Den forholdsvis nye formand er dog allerede stoppet fra og med marts i år, han har dog ikke helt sluppet interessen for fermenteret foder.

I stedet er han rykket over til søsterselskabet FermBiotics, der arbejder på at føre princippet fra de fermenterede planteproteiner over til mennesker.

"Det er en gensidig forståelse, der gør, at han nu fortsætter i FermBiotics. Per har en rigtig god forståelse for det humane område, så vi får mest ud af han koncentrerer al sin tid dér", siger stifter og direktør i både European Protein og Fermentationexperts, Jens Legarth.

Aktiemajoriteten i FermBiotics ejes i stedet af Jens Legarths tre voksne sønner.

En ny bestyrelsesformand er ved at bliver kørt i stilling, fortæller Jens Legarth uden at ville kommentere yderligere.

Fermenteret mad skal kurere mennesker

FermBiotics er en aflægger af virksomhedens samlede arbejde med at fermentere planteproteiner og udnytte planternes naturlige, sundhedsfremmende egenskaber til dyr.

I starten var der primært fokus på at udvikle tilskudsproteiner til dyr, der derved kunne slippe for foder tilsat zink, men efterhånden viste det sig, at det fermenterede foder også havde andre gavnlige effekter såsom at forbedre tilvæksten og immunforsvaret hos unge dyr og produktiviteten hos voksne dyr.

En lang række forskningsprojekter med blandt andet Københavns Universitet, DTU og DTI har vist gavnlige effekter af proteinerne.

Det princip vil FermBiotics nu overføre til mennesker - og er allerede godt i gang med forsøg og produktudvikling af et protein, der skal kunne tilsættes fødevarer og indtages i pilleform for at sikre en bedre sundhed hos mennesker.

"Grunden til, at vi også arbejder med mennesker nu er, at vi har fundet ud af, at vi vi dels kan være med til at forebygge flere livsstilssygdomme. Blandt andet har tilskuddet en positiv effekt ved forhøjet kolesterol, diabetes, autoimmune sygdomme, irritabel tyktarm m.m.", forklarer Jens Legarth og fortæller, at firmaet i øjeblikket har flere kliniske forsøg med mennesker kørende ved blandt andet hospitaler i Silkeborg og København.

De kliniske forsøg vil dokumentere effekten af tilskuddet på mennesker, der lider af diabetes, forhøjet kolesterol, Morbus Crohn og irritabel tyktarm m.fl. 

Fem gram af det fermenterede pulver kan ifølge Jens Legarth erstatte et indtag af et kilo grøntsager.

"60-70 procent af immunforsvaret sidder i tarmen. Vi har sammen med universiteterne bevist, at de fermenterede proteiner opbygger immunforsvaret hos unge dyr og genopbygger en sund tarm hos voksne dyr. Det er vores brede og uvildige dokumentation, der er årsagen til, at vi har adgang til mange segmenter - heriblandt mennesker – og bliver inviteret til at deltage i en lang række forsøg", fortæller han.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle