Tomme minkfarme skal til miljøtilsyn

20 minkfarme i Holstebro Kommune får lavet miljøtilsyn selvom minkene for længst er væk.

I mere end et halvt år har minkburene hos Lindballe Mink ved Holstebro stået tomme. 

Alligevel blev Berit Lindballe og hendes mand ringet op i fredags med beskeden om, at kommunen vil lave et miljøtilsyn af farmen. Det skriver Tv Midtvest.

"Hvorfor skal der miljøtilsyn til, når farmen står tom?", spørger den tidligere minkavler.

Sammen med sin mand har hun svært ved at se logikken i, at Holstebro Kommune har planlagt 20 miljøtilsyn på flere af kommunens tomme minkfarme i løbet af den kommende tid. 

"De ved godt, at de står tomme", siger Berit Lindballe og henviser til november 2020, hvor Fødevarestyrelsen førte kontrol med, at alle danske mink blev aflivet. 

"Vi troede faktisk, at vi var ved at være ude af det", konstaterer Berit Lindballe, der fortsat arbejder som selvstændig.

Tomt inventar skal tjekkes

Over for parret har kommunen tilkendegivet, at man er opmærksomme på, at burene i dag står helt tomme. Men ifølge miljøtilsynsbekendtgørelsen er kommunen forpligtet til at føre miljøtilsyn med minkfarme, da der stadig kan være inventar, der har betydning for miljøet. 

"Der er gået bureaukrati i den", siger Berit Lindballe, der sammen med sin mand vedligeholder farmen for at sikre en ordentlig ekspropriering om nogle år. 

Hos kommunen erkender man, at tilsynene er dikteret af lovgivning, men besøgene giver mening, forklarer Anders Debel, der er direktør for Teknik og Miljø ved Holstebro Kommune.

"Der er miljøforhold, der ikke er direkte relateret til om der er mink eller ej".

Han påpeger, at gylletanke og andre dele af inventaret kan udgøre en risiko for miljøet. Alligevel har de manglende dyr betydning for kontrollens karaktér. 

"Vi kan antage, at de miljømæssige forhold i udgangspunktet er i orden og tilsynet derfor kan reduceres til et meget kort besøg", forklarer han og tilføjer: "Der er nok noget, der ville give mere mening end de her tilsyn".

Efter planen skal minkfarmen ved Holstebro lægge bure og inventar til miljøtilsyn mandag morgen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle