Trods kritik går venstrefløjen med i aftale om fodertilsætning til køer

Tilskud til fodertilsætningsstoffer til køer har været et stridspunkt i forhandlingerne om grøn fond.

Venstrefløjen har kæmpet indædt mod at give statsligt tilskud til fodertilsætningsstoffer til køer, der skal få dem til at udlede mindre metan.

Alligevel går Enhedslisten, SF og Radikale nu med til at afsætte en halv milliard kroner til netop det.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at set med SF-briller er det at give tilskud til at bruge fodertilsætningsstoffer i det konventionelle landbrug ikke et rigtigt valg, siger SF's politiske ordfører, Signe Munk.

Pengene bliver udmøntet gennem den grønne fond, der er en pulje af penge fra det økonomiske råderum, som er øremærket til klima- og miljøtiltag.

Partierne har længe diskuteret tiltaget med regeringen. Her har man set, at nye virkemidler som tilsætningsstoffet Bovaer kan reducere metanproduktionen i køers maver og dermed reducere klimabelastningen.

Omvendt har venstrefløjspartierne været kritiske over for dyrevelfærdsaspekterne i det nye stof samt at give økonomisk hjælp til, at de konventionelle landmænd kan bruge stoffet og beholde samme andel af dyr.

Klimaminister Lars Aagaard (M) bragte det i spil som en del af forhandlingerne om at nå 2025-målet, hvor modstanden mod fodertilsætningsstoffer var medvirkende til, at partierne blokerede for en aftale.

Enhedslisten erkender, at det har været en varm kartoffel i de nu afsluttede forhandlinger om den grønne fond. 

- Det er klart, at det har været et stridspunkt i forhandlingerne, siger politisk leder Pelle Dragsted.

- Vi havde hellere set en aftale, hvor det ikke indgik.

Venstrefløjspartierne har valgt at gå på kompromis med deres modstand, blandt andet fordi de har fået andre bevillinger igennem i forhandlingerne.

- Det har været et stort ønske for regeringen. Vi anerkender, at alle skal have noget i den grønne fond, siger Signe Munk.

SF fremhæver selv, at aftalen afsætter 550 millioner kroner til oprensning af generationsforureninger.

Ligeledes bemærker både SF og Enhedslisten, at aftalen også rummer millioner til det økologiske landbrug.

Pelle Dragsted erkender nemlig, at fodertilsætningsstofferne giver det konventionelle landbrug en konkurrencefordel i forhold til det økologiske.

- Vi synes, det er pakket relativt godt ind, siger han om betingelserne for tilskuddet.

Både han og De Radikale fremhæver også, at pengene til fodertilsætningsstofferne afhænger af, om parterne i den grønne trepart lander en aftale.

- Det, synes jeg, er en vigtig forbedring, for regeringen ville gerne afsætte pengene på forhånd, siger Samira Nawa, klimaordfører i De Radikale.

/ritzau/
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle