Udskudt overskudsdeling hos DanBred

Splittelsen om retten til gener i svinebranchen resulterer i, at brugerne må vente længere på overskudsdeling.

Det har hele tiden været planen, at gevinsterne ved eksport af genetik gennem selskabet DanBred skal komme svineproducenterne i Danmark til gode. Men branchens uenighed om hvem der har retten til gener og slagsmålet derom koster samtidig det nye DanBred penge. Det betyder, at der går længere tid end forudset, før DanBred kan udbetale overskud til de danske kunder.

Det fortalte Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, i sin beretning på årsmødet i Herning tirsdag formiddag.

UDVIKLER BONUSKONTO

DanBred har udviklet en bonuskonto, hvor DanBred registrerer bidraget i genafgifter for soholdere og slagtesvineproducenter. De producenter, der har bonuspoint på kontoen, vil stå i første række, når DanBred på et tidspunkt laver overskudsdeling.

”Og det gør vi!”, understregede Erik Larsen.

”Efterspørgslen efter DanBred genetik går den rigtige vej. Men vi må også erkende, at splittelsen har udskudt den dag, hvor overskuddet kan deles”.

GENER BETALER FOR POLITIK

Ud over at finansiere avlsarbejdet med 163 mio. kr. betaler genafgifterne også 35 mio. kr. til politisk arbejde, veterinært arbejde, fagligt beredskab og information.

Det sidste års tid har Seges Svineproduktion arbejdet på at minimere brugen af gen-midler på innovationsarbejdet og på den generelle varetagelse af svineproducenternes interesser. Sådan må det være når ikke alle bidrager til genmidlerne.

”Det er kun rimeligt, at hele branchen er med til at betale for den del. Og det er vigtigt at fastholde niveauet, så vi kan fastholde vores konkurrencedygtige position”, sagde Erik Larsen.

Emneord

Svinekongres 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle