Ungdomsformand: Mink-aflivning tydeliggjorde afstanden mellem land og by

Selvom 2020 ikke var et let år for langbruget, så er der stadig optimisme og kampgejst hos den nye formand for LandboUngdom, Niels Skovgaard.

Der skal mere dialog og faglige diskussioner til - og især med de største kritikere af landbruget.

Sådan lyder det fra 21-årige Niels Skovgaard, der i slutningen af september tiltrådte som ny formand for LandboUngdom.

Når man spørger, hvad der har præget hans 2020 falder snakken hurtigt på corona.

"Når jeg tænker på 2020, så er det klart, at jeg tænker på formandsvalget, og at jeg blev valgt. Men jeg tænker også på corona - og i forlængelse af det på aflivningen af mink-erhveret", siger Niels Skovgaard.

"Det har sat nogle tunge spor i mine tanker i forhold til forholdet mellem land og by og mellem landmand og politiker. Aflivningen, og den manglende dialog med erhvervet, beskriver ret godt, hvor lidt forståelse, der er tilbage for landbruget. Der er stadig langt mellem land og by - og det er virkelig vigtigt, at vi styrker det forhold", siger ungdomsformanden, der både planlægger tættere dialog med kritiske foreninger, og at få flere unge landmænd i medierne:

"Vi har ordet og fagligheden med os. Når unge snakker om fremtiden, så lytter alle aviser. Så det skal vi udnytte og få nogle af alle de gode unge fortællinger bredt ud. Jeg tror, at vejen frem er faglig dialog - især med dem vi er uenige med".

Corona koster også foreningen

"Året har jo været utroligt præget af corona, og det har også ramt foreningslivet enormt hårdt. Vi (LandboUngdom red.) lever af mange sociale, faglige og politiske aktiviteter, og de har været lukket og ramt af restriktionerne", fortæller Niels Skovgaard, der har måtte starte sin formandsperiode med et faldende antal medlemmer i foreningen.

"LandboUngdom havde det højeste medlemdstal i 12 år ved udgangen af 2019 -  men siden 1. april har vi set et drastisk fald. Vi trøster os ved, at det at det ifølge medlemmer er corona og de manglende aktiviteter skyld - og ikke utilfredshed eller manglende interesse for os" siger formanden.

Personlig dannelse

Når Niels Skovgaard tænker tilbage på 2020, så er da det netop også overgangen fra at arbejde som fodermester på et kvægbrug i den første halvdel af året, til pludselig at være politisk aktiv som formand for ungdomsforeningen, der har sat størst aftryk.

"Jeg er enormt beæret over modtagelsen, som jeg har fået. Jeg synes, det er vigtigt, at vi står sammen som landbrugserhverv og fødevareklynge, og derfor har jeg brugt meget af min tid på at styrke det samarbejde vi har på tværs med forskellige samarbejdspartnere såsom L&F, tænketanken Frej, de forskellige landboforeninger mv.", siger Niels Skovgaard.

"Men det var en helt ny hverdag, der startede for mig i september. Jeg var en del af lokalforeningen af LandboUngdom i Horsens, og jeg har altid synes at det organisatoriske var spændende, men det har været en stor omvæltning at gøre det fuld tid. Jeg synes virkelig dagene de flyver".

"Jeg elsker det, jeg laver, og jeg ser det lidt som en personlig uddannelse. Jeg vil gerne selv være landmand, og der er mange måder at nå der til. Som formand i LandboUngdom arbejder jeg meget med økonomi, ledelse, politik - og jeg udvikler mine personlige kompetencer", siger Niels Skovgaard, der er EUX-student fra Bygholm Landbrugsskole og i sin fritid hjælper til på familie-gården Skovgaard i Them ved Silkeborg, som han på sigt har planer om at overtage.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle