Video: Dansk økologipolitik høster sølvmedalje

Tidligere på ugen vandt Danmark en 'Silver Award' i økologipolitik ved FN's Future Policy Awards. Danmarks økologiske plan frem til 2020 blev hædret for at have sikret verdens højeste markedsandel for økologi til landet.

Ved dette års 'Future Policy Awards' blev Danmark sammen med flere andre lande hædret for økologi og bæredygtighed.

Til prisuddelingen hyldede FN-landene med de bedste politikker for fremtidens økologiske landbrug og bæredygtige fødevareproduktion.

”Det er stort, at vi modtager prisen, for det retter en enorm opmærksomhed mod dansk økologi. Andre lande ser efter, hvor succeserne er, og de kigger både på vores politik og vores produkter”, fortæller politisk direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbæk til landbrugsavisen.dk.

Også Brasilien og Equadors hovedstad, Quito, blev hædret med Silver Award til uddelingen.

"Vores politik er især blevet fremhævet for at være innovativ og aktiv samtidigt. Mange økologer har været med til at udarbejde politikken, og det har skabt nye afsætningsmuligheder, markeder og produkttyper", lyder det stolt fra direktøren.

Offentlige køkkener trækker økologien

"Vores unikke samarbejde med detailhandlen er blevet rost, men også vores store arbejde med økologi i det offentlige er blevet sat frem som et glimrende eksempel", fortæller Paul Holmbæk.

I september i år skrev Danmarks Statistik også om de offentlige køkkeners store betydning for salget af økologiske varer.

Her blev det påvist at den offentlige sektor i Danmark står for at indkøbe hele 44 procent af det økologiske marked.

”Det vigtigste, vi havde planlagt, allerede inden vi fik regeringsmagten, var, at vi skulle bruge de offentlige køkkener som nogen, der kunne trække alt det økologiske”, fortæller tidligere fødevareminister(S), Mette Gjerskov, der var med til at udarbejde politikken "Working together for more organics" i 2011. Politikken blev opdateret i 2015 og løber frem til 2020.


Tryk på billedet for at se det i større version. Kilde: Danmarks Statistik.

Mål, midler og mærker

En central del i den økologiske politik er en tredelingen af arbejdet mod at udbrede økologien i den offentlige sektor samt den private:

1. Et mål om, at 60 procent af de offentlige køkkener skal være økologiske
2. Midler til kommunerne så de kan gennemføre efteruddannelser og omstilling til økologi
3. Mærker der viser, hvor meget økologi der anvendes ved hver enkelt økologisk køkken

"Især de økologiske spisemærker er blevet en kæmpe succes. De hænger nu i flere tusinde køkkener, der stolt viser frem, hvor stor en andel af deres varer, der er økologisk produceret. Det tjener som inspiration til udlandet, og det er vi meget stolte af", siger Paul Holmbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle