Vindere og tabere på krig i Europas kornkammer

Der er både vindere og tabere på krigen i Europas store kornkamre Rusland og Ukraine.

På den ene side er det blevet dyrt at købe råvarer og ikke mindst foderkorn – og det vil ifølge iagttagere knække i forvejen trængte griseproducenter. På den anden side vil krigen og dens brutale afskæring af Europas store kornkamre i Ukraine og Rusland blive en hidtil uset mulighed for at hive en økonomisk gevinst hjem for landmænd med korn på lageret.

Men vil priserne fortsat stige? Og hvordan vil en både kort og lang krise betyde for danske landbrug?

Du kan se grafikken i fuld størrelse her

Historisk mulighed for planteavlere

Priserne på korn er den seneste uge buldret i vejret, og planteavlere med korn på lagrene har lige nu en historisk mulighed for at indkassere det bedste resultat nogensinde.

Hvor priserne ender henne er umuligt at spå om. Der er i den grad potentiale for stigninger i den kommende tid, så længe Putin er på fremmarch. Hvilken dag priserne topper, eller hvornår og om priserne falder igen i løbet af de kommende uger, kommer helt an på hvor voldsomt konflikten udvikler sig, forklarer råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura.

"I bund og grund handler det lige nu om at holde øje med priserne dagligt og se på, hvornår man er tilfreds, man vil være med sit dækningsbidrag. Det er umuligt at ramme en top, når priserne svinger mellem fem og ti procent om dagen", lyder det fra Anders Mortensen.

Hans bedste gæt lige nu er dog, at priserne på korn og andre råvarer vil fortsætte med at stige i de kommende uger, fordi der synes at være lang vej til en løsning på konflikten.

Svært at købe korn

De store prisstigninger skyldes, at Ruslands krig mod Ukraine allerede nu udelukker store mængder korn, der ellers havde kurs mod verdensmarkedet. Rusland kæmper med EU om at være verdens største eksportør af hvede, mens Ukraine placerer sig på en fjerdeplads. Sammen med EU, USA, Argentina, Australien og Canada står de to krigsinvolverede parter for godt 90 procent af verdens samlede eksport af hvede.

Situationen, der på en tragisk baggrund med et snuptag har gjort planteavl til en klækkelig forretning, rammer til gengæld køberne af foderkorn hårdt.

"Specielt er grisesektoren presset på bytteforholdet. Er man helt kort afdækket med foder, så skal man vente så længe som muligt. Lige nu er det et panikmarked", lyder rådet fra Anders Mortensen.

Panikken skyldes i høj grad, at køberne holder sig tilbage på grund af usikkerheden på markedet. Lige nu er det ganske enkelt svært at vide, hvornår det er muligt at få korn til en fair pris.

De eneste lyspunkter for køberne vil være, hvis det igen bliver muligt for Ukraine at kunne sende korn ud i verden eller der bliver taget store profit på markederne, som kan sende priserne retur.

"Men det er utroligt svært at manøvrere i", siger Anders Mortensen og peger også på en risiko på en længere bane.

"Lige nu taler vi om råvarer, der er høstet og på markedet. Men vi står overfor en ny vækstsæson. Hvordan vil det gå med etablering af afgrøder i et krigsramt Ukraine? Det er uhyre svært at sige, men vil jo få stor betydning for den samlede mængde råvarer på markedet på længere sigt", vurderer han.

Mens et blik på korn- og energipriserne i øjeblikket kan få pulsen hos de fleste i vejret, er der mere ro på gødningsfronten – og det, selv om Rusland er storeksporter af gødning. Det kan du læse mere om her.

Dansk landbrug og den globale fødevaresektor vil blive ramt af en flodbølge af hidtil usete dimensioner. Den dystre vurdering kommer fra den analytiker Palle Jakobsen fra Agrocom og kan læses her.

 

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle