Analytiker: Bølge af konkurser forude

Dansk landbrug og den globale fødevaresektor vil blive ramt af en flodbølge af hidtil usete dimensioner. Den dystre vurdering kommer fra analytiker Palle Jakobsen fra Agrocom.

"Rigtig mange siger, at krigen i Ukraine får stor betydning – og det gør den også. Men den rammer, mens der i forvejen er et stormvejr", konstaterer Palle Jakobsen, der forudser, at vi i andet halvår af 2022 og hele 2023 vil opleve en global fødevarekrise af historiske dimensioner.

Stramme forsyninger

Forklaringen på Palle Jakobsens rationale ligger i den kæde af begivenheder, vi ser lige nu. I forvejen var verden ramt af meget stramme forsyninger på korn.

"EU har eksporteret store mængder, så der var i forvejen lagt op til en stram afslutning på året", siger Palle Jakobsen.

Med en brat lukning af portene til Europas fødevarekamre i Ukraine og Rusland som følge af krisen kommer de ventede forsyninger ikke ud på verdensmarkedet. Selv hvis man optimistisk forestiller sig, at krisen slutter inden for kort tid, vil der i en rum tid formentlig være en jernring omkring Rusland, og det krigshærgede Ukraine kommer næppe på fode lige med det samme.

»Konsekvensen er jo, at vi er nødt til at rationere forbruget. Hvem skal gøre det? Det skal de mindst lønsomme, og det er en rigtig dårlig nyhed for smågriseproducenterne i Danmark«, siger han.

Det næste halve år vil med andre ord byde på en stribe af konkurser.

"Eneste vej ud er, hvis Danish Crown hæver priserne", siger han.

Situationens alvor lyser ud af udviklingen på hvedeprisen den seneste tid. Torsdag inden redaktionens slutning blev den på den MATIF-børsen handlet til 350 euro pr. ton, hvilket er en stigning på knap 30 procent på blot en måned.

"Problemet er, at samtidig med, at vi har haft en kornproduktion, der ikke kunne følget med forbruget, har vi en grøn omstilling, en idé om mere vild natur, mindre gødning, og så bruger vi kornet til biogas. Og med pres på naturgas er det en fed forretning", siger han og fastslår:

"Mange faktorer gør, at markedet i forvejen er hårdt belastet", og den deraf følgende lavere produktion vil sætte sig i stigende fødevarepriser, og mange forbrugere vil få svært ved at betale.

"Vi vil se uro i Mellemøsten og andre dele af verden, fordi folk ikke har råd til fødevarer. Det er en forfærdelig situation", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle