Landbrugsskole sætter droner på skemaet

Som den første skole i Danmark sætter Dalum Landbrugsskole nu undervisning i droner på skemaet.

Droner vil med stor sandsynlighed blive en integreret del af maskinparken på fremtidens landbrug. I lande som USA, Canada, Australien, Holland, Frankrig, Schweiz og sågar Sydamerika har landmændene allerede taget teknologien til sig, og som den første landbrugsskole i Danmark udbyder Dalum Landbrugsskole nu undervisning i anvendelse af droner i landbruget.

" Vi har alt udstyret parat. Droner i hundredetusindkroners-klassen, professionelle databehandlingsprogrammer og alt, hvad der hører til af avanceret viden og teknik for at udøve præcisionslandbrug og anvende droneteknologien i praksis," siger underviser Klaus Fuglsang fra Dalum Landbrugsskole.

De studerende på skolens produktionslederuddannelse er de første, som har fået lov til at afprøve grejet, men fremover vil mange flere af skolens elever få lov til at prøve kræfter med den nye teknologi.

" Med dronen kan vi se noget, som vi ikke kan se med øjnene. Så får vi mulighed for at optimere på vores afgrøder med noget, som ikke var muligt førhen, for vi optimerer jo kun på det, vi har kendskab til. Med dronen kan vi pludselig se noget, vi ikke har haft kendskab til tidligere," siger Klaus Fuglsang.

Ifølge skolen er dronerne et vigtigt redskab i faget præcisionslandbrug og kan i kombination med alle de andre data, landmanden har til rådighed, være med til at sikre optimal tildeling af blandt andet gødning og plantebekæmpelsesmidler, så planterne udnytter hele deres udbyttepotentiale. 

"Det er vigtigt at kende planternes udbyttepotentiale, for hvis du for eksempel kun har udbytte¬potentiale til 80 procent, så skal du jo ikke give gødning til 100 procent. Det kan dronen give os en idé om sammen med alle de andre data, "siger Klaus Fuglsang. 

Professionelt droneudstyr er i dag stadig forholdsvist dyrt, og selv om priserne er faldende, er det de færreste landmænd, der har taget teknologien til sig. Men for skolen er det vigtigt at vise sine elever, hvilke muligheder den nye teknologi giver.

"Der er ingen tvivl om, at dronerne er kommet for at blive. Dem kan man ikke tage væk. Og som skole har vi en forpligtelse til at undervise eleverne i noget, der er ongoing, og vise dem vejen fremad," siger Klaus Fuglsang.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle