Naturforening kræver økologi: Klimakrav kan nås uden velfærdstab

Dansk landbrug skal nå EUs nye klimakrav med mere økologi og CO2-genopbygning i jord, og det vil ikke koste velfærdstab, mener præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening.

Dansk velfærd er ikke truet af de nye klimakrav, som EU sætter til dansk landbrug. Det skriver  præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen i et debatindlæg i dagens Jyllands-Posten.

Ifølge forslaget, som skal forhandles på plads i løbet af de næste måneder, skal dansk landbrug reducere CO2-udledningen med yderligere 37 procent senest i 2030. Alle andre EU-lande slipper billigere med en lavere procentsats.

Præsidententen påpeger, at  dansk landbrug skal bære en lidt større byrde end andre EU-lande, fordi dansk landbrug fylder mere end de andre. Danmark er nemlig suverænt det land i verden, som producerer mest kød målt i forhold til indbyggertallet, lyder det.

Ifølge Ella Maria Bisschop-Larsen er det et blålys for dansk landbrug at satse på en større konventionel produktion.

"Nu er der lang tid til, at de nye klimamål skal nås i 2030. Danmarks Naturfredningsforening vil gerne opfordre landbruget til at gå konstruktivt ind i omstillingen frem for at fremføre de sædvanlige dommedagsprofetier.

Vi kan nemlig sammentænke løsningerne i forhold til klimaudfordring, vores forpligtigelser for at standse tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed og for at reducere udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet, " skriver hun i indlægget.

Ifølge præsidenten skal landbruget følge tre hovedspor: Stoppe med at dyrke humusrige jorde, satse på et landbrug der genopbygger jordens kulstoflager samt overgå til et langt større økologisk landbrug med færre husdyr end i dag.

"Disse løsninger udløser nemlig ingen "katastrofe for dansk velfærd". Sandheden er, at det næppe vil kunne mærkes på det danske samfund, hvis landbrugets animalske produktion bliver lidt mindre.

Til gengæld bliver hele samfundet rigere på natur, rent vand og bedre klima," lyder det fra naturpræsidenten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle