1984, et år med optimisme

Efter et hård år i 1983, blev dette året hvor landmændene igen kunne begynde at smile lidt.

Efter kriseår opstår et påtrængende behov for at få lov til at udtrykke lyssyn og optimisme. Sådan et år var 1984. Og samtidig et glimrende billede på, at hvad andre kalder en jævnt kedelig og solfattig sommer kan være ideel for landmænd.

Et tørt forår, en kølig vækstperiode og en dejlig høstmåned var opskriften på danmarkshistoriens største høst. Med et samlet udbytte på 171 mio. a.e. passeredes flot den 20 år gamle rekord på 156 mio. a.e. I disse år var forbruget af handelsgødning og plantebeskyttelsesmidler endnu frit og i de fleste år stigende. Det gav dygtige landmænd store muligheder, når naturen spillede med som i ’84.

Også husdyrproduktionen var større end nogensinde. Det skete sammen med overskudsproblemer i EF, og efter nogle års tilløb var der ingen vej uden om mælkekvoter fra 1. april. Oven i købet med superafgift på overskridelser. Noget af et kulturskifte for et frit erhverv, men accepteret som ”det mindste onde”. Langt alvorligere trusler mod friheden blev indvarslet med miljøministerens NPO-redegørelse i august.

Læs mere om 1984 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle