2017-prognose: 6,8 mia. kr. mere i kassen

2017 bliver et godt år. Især gode svinepriser sender indkomsterne næsten syv mia. i vejret i forhold til året før.

Efter et par år med meget lave priser oplever landbruget nu bedre priser på svinekød og mælk. Det betyder, at det samlede driftsresultat efter ejerløn ventes at stige til 3,6 mia. kr.. Det er en fremgang på 6,8 mia. kr. fra katastrofeåret 2016, der endte med et underskud på 3,2 mia. kr.

De gode nyheder fremgår af en prognose fra Seges. Ifølge prognosen har landmænd med svine- og mælkeproduktion lagt lavkonjunkturen bag sig og ventes i hele 2017 at opleve priser og indtjening, der ligger over niveauet i et normalår. I 2018 ventes konjunkturerne dog at bøje lidt af igen.

Svineheld

»Især svineproducenterne har udsigt til en særdeles fornuftig indtjening i 2017,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges. Han forklarer konjunkturvendingen med stærk efterspørgsel fra Kina og andre asiatiske lande. Dertil kommer en global begrænsning af landbrugsproduktionen i 2015 og 2016, hvor priserne generelt set var meget lave.

Svineproducenterne går fra et gennemsnitligt driftsresultat efter ejerløn på minus en halv mio. kr. i 2015 til et forventet overskud på næsten 1,4 mio. kr. i 2017.

Mælkeproducenterne oplevede et underskud på ca. en halv mio. kr. i både 2015 og 2016, men ventes at få et overskud på en kvart mio. kr. i 2017.

Der er dog meget stor spredning i indkomsterne, så det gennemsnitlige resultat dækker både over bedrifter med underskud og bedrifter med overskud.

Væn dig til udsving

»I løbet af de seneste to år har landbrugets samlede indtjening svinget med næsten syv mia. kr. De store udsving er blevet et vilkår for alle i erhvervet. Både landmand og hans samarbejdspartnere skal have is i maven og ikke lade sig rive med af de store op- og nedture de enkelte år. I stedet bør der anlægges en mere langsigtet betragtning over et helt konjunkturforløb, når der tages stilling til strategi, investeringer, gældspleje og andre økonomiske forhold på bedriften,« siger Klaus Kaiser.

I forhold til en tilsvarende prognose fra januar er der tale om en opjustering af forventningerne til indtjeningen i hele landbruget i 2017 fra 2,2 til 3,6 mia. kr. Prisen på svinekød er forhøjet med godt en krone. Mælkeprisen er tilsvarende sænket i forhold til i januar med 0,18 kr. pr. kg. mælk i 2017.

Faktaboks

En god forklaring: Driftsresultat efter ejerløn 

  • Driftsresultat efter ejerløn er udtryk for, hvor meget der er tilbage til at forrente egenkapitalen. 
  • Tallet angiver den reelle indkomst, når hele arbejdskraftindsatsen i virksomheden er aflønnet. 
  • Ved at trække ejerlønnen fra fås en bedre mulighed for at sammenligne med landbrug, der er organiseret som selskaber.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle