Fremtidens svinestald er bygget

Gyllekøling, gylleseparation og mulighed for at forgasse den faste bestanddel - der er tænkt på fremtiden i den stald, som Simon Høj, 23 år, har bygget ved Varde.

Et staldanlæg til 50 mio. kr. som tages i brug i en tid, hvor økonomien i svineproduktion har været elendig i årevis. Og et staldanlæg med den nyeste teknologi bygget af en 23-årig landmand.

Det - og så måske det faktum, at miljøminister Troels Lund Poulsen havde sagt ja til at indvie anlægget - fik flere tusinde til at valfarte til Gunderup nord for Varde for at tage Simon Højs produktionsanlæg i øjesyn.

Simon Høj benyttede den afsluttende hovedopgave på Vejlby Landbrugsskole til at udarbejde staldprojektet, hvorefter det blev Gråkjær, der fik opgaven med at projektere det og opføre bygningerne.

Helt alene står Simon dog ikke: Hans far, Johannes Høj, har i mange år drevet en betydelig svineproduktion, og det er da også meningen, at fremtiden skal byde på samarbejde mellem Johannes Høj og hans to sønner.

To år varede den samlede proces inklusive miljøbehandling efter den særlige Varde model.

Sådan skal det gøres

For miljøminister Troels Lund Poulsen var det en lidt oplevelse at indvie et stort produktionsanlæg til svin, erkendte han, da han indtog talerstolen. Miljøministeren er tidligere blevet mødt med kritik fra landbruget, men var synligt imponeret over Simon Højs produktions-anlæg.

»Det er uvtvilsomt sådan, at fremtidens svineproduktion skal indrettes,« sagde han blandt andet med henvisning til gylleseparation og mulighed for at forgasse gyllen og brænde den faste fraktion af på samme måde som træpiller.

Endnu er denne sidste del ikke lovlig, men bliver den det, kan der i alt spares mellem 400 og 500 hektar jord til at sprede gyllen på.

»For min skyld er det i orden med plads til flere grise i nye staldanlæg, for nye stalde giver mindre miljøbelastning,« fortsatte miljøministeren.

»Derfor håber jeg, at dette er begyndelsen til mange indvielser af fine, nye stalde,« understregede Troels Lund Poulsen.

Hele linjen

Hele anlægget er bygget på bar mark og beregnet på en produktion af syv kg¿s grise fra 2.100 søer.

I samarbejde med far og bror produceres der slagtesvin, og i alt ventes trekløveret at kunne levere 60.000 slagtesvin om året.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle