Biobrændstof rådner væk på marken

Langt over en tredjedel af halmen rådner væk i marken.

Det er en skam, når næsten halvdelen af halmen fra markerne bliver liggende tilbage på marken efter høst. Langt over en tredjedel af halmen ville, uden den store ekstra udgift og med hensyn til jordens frugtbarhed, kunne bjærges. Halmen kunne nemlig blive til værdifulde og bæredygtige biobrændstoffer, påpeger Mads Helleberg Dorff Christiansen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

En analyse, som konsulentfirmaet Damvad har lavet for Energistyrelsen, viser, at der både er penge og arbejdspladser i de avancerede biobrændstoffer. Rapporten konkluderer, at danske virksomheder er globalt førende, når det handler om udvikling og forskning i teknologier og løsninger til produktion af avancerede biobrændstoffer.

Den fastslår også, at området rummer et særligt dansk erhvervs-og eksportmæssigt potentiale.

Ifølge Mads H. Dorff Christiansen er der en række seriøse projekter i støbeskeen, blandt andet Maabjerg Energy Concept ved Holstebro, som for nylig har fået tildelt 293 mio. kr. af EU.

Byggeriet af bioanlægget, der skal producere både sprit, gas og varme samt foder er dog ikke gået i gang endnu. Det er nemlig fortsat dyrere at køre på de avancerede biobrændstoffer, end at tanke almindelig benzin.

Derfor har biobrændstofferne brug for en hjælpende hånd. L&F anbefaler et europæisk mål om, at der blandes 2,5 procent avancerede biobrændstoffer i benzin og diesel i 2020. Men i Ministerrådet er man kun nået til enighed om et nationalt iblandingskrav på 0,5 procent, som endda kan fraviges og udtyndes, hvis det enkelte land kan begrunde det.

lft

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle