Danskere tror, grisen er usund

Kyllingekød bliver betragtet som langt sundere end gris, viser en undersøgelse. Svinekødet skal have rystet ideer om fedtkant og mormormad af sig, hvis danskerne skal fatte tillid til grisens sunde potentiale, mener eksperter.

Grisen er overhalet af koen og er fuldstændig sat af i forhold til kylling.

Syv  ud af 10 danskere opfatter kylling som særligt sundt, hver fjerde har en tilsvarende opfattelse af oksekød, mens svinekød er sat helt af. Således opfatter kun 14 pct. af danskerne svinekød som en særlig sund spise.

Det skriver foodculture.dk.

Svin er dermed samtidig den råvare, der klarer sig dårligst af alle de kategorier, der blev spurgt til i en befolkningsundersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer.

At kylling til gengæld klarer sig så godt, skyldes, ifølge forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer Marianne Gregersen, en række faktorer lige fra ernæring, tilberedning og ideer om det moderne køkken:

”Det er summen af flere ting. Undersøgelser, vi har lavet, viser, at kylling bliver opfattet som sundere og med en lavere fedtprocent. Derudover bliver svinekød i højere grad forbundet med de mere traditionelle, danske mormor-retter, end det er tilfældet med oksekød og kylling.”

Gris kan være mager

Ifølge Sisse Fagt, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, er der ernæringsmæssigt ikke belæg for svinets ringe-agtelse.

”Generelt bekræfter undersøgelsen, at folk opfatter svinekød som fedt og kylling som magert. Kylling ser mere magert ud, hvis man fjerner skindet, men der er masser af fedtfattige udskæringer af svinekød, og hvis folk går efter magert kød, så behøver de ikke fravælge svinekødet,” siger hun.

det nye køkken

Svinekødet har ifølge Bettina Buhl, museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum, ikke fundet en plads i de mere moderne hjørner af danskernes køkken.

"Svinekødet er i hverdagens madlavning ofte blevet sat i mormor-kategori med karbonader, koteletter og flæskesteg, og der kan vi være glade for, at vores yngste generation er så glade for mormor-mad."

Grisen skamsteges ofte

En ny oversigt fra DTU Fødevareinstituttet over de mest spise retter i de danske hjem peger på frikadeller og skinkeschnitzler som populære måltider. Men særligt blandt de yngre grupper af befolkningen, de 18-34 årige, er kylling og oksekød mere populære end svinekød.

Ifølge Bettina Buhl kan en af grundene være, at oksekød har fundet sin plads i de mange italienske retter, som danskerne flittigt har taget til sig, som lasagne og bolognese. På samme måde er kyllingen også tilgængelig i asiatiske retter med ris og nudler.

Tv-kok: Grisen er undefløjteme et dejligt dyr

"Danskerne har ikke nok respekt for grisen," lyder det imidlertid fra tv-kok Claus Holm til foodculture.dk.

"Grisens dårlige rygte handler om uvidenhed, og alt for mange journalister har været med til at banke dyret helt ned i kulkælderen, og det fortjener den ikke," siger han.

"Når jeg har stået inde på hovedbanegården og stegt svinekotelet til folk, spørger de ”Er det virkelig en almindelig kotelet fra Brugsen?"," beretter han.

Det magre svinekød bliver ofte "skamstegt" af danskerne.

"Der er blevet jaget en angst ind i folk om, at alt skal spises gennemstegt. Svinekød skal serveres med en pink kerne, ligesom når vi serverer kalv og okse. Og så prøv, at give dyret et skud soja og honning eller paner det i rugmel med fintsnittet hvidkål, granatæbler og en omgang skyr med sennep, salt og peber til. Velbekomme."

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle