EU-krav kan spænde ben for økologiske gartnerier

Fremover kan økologiske gartnerier der bruger afgrænsede bede blive hårdt presset, hvis EU-krav om egen jord træder i kraft.

Fremover kan produktionen af danske  økologiske tomater, agurker og andre grøntsager blive reduceret.  Et ny EU-forslag om dyrkning af økologiske væksthusgrøntsager i afgrænsede bede kræver nu, at mindst 80 procent af dyrkningsjorden enten skal komme fra egen bedrift eller nærmeste økologiske naboer, hvis økologisk væksthusdyrkning i Norden fortsat skal tillades.

Det skriver det svenske blad ATL - Lantbrukets Affärstidning.

Det betyder, at gartnerier, der dyrker bl.a. tomater og agurker i afgrænsede bede kan risikere at vinke farvel til deres produktion, hvis de ikke ændrer til dyrkning i bundjorden.

"Det seneste forslag fra EU-Kommissionen om, at vækstmedierne skal indeholde 80 procent almindeligt jord fra egen bedrift er et fuldstændig ubrugeligt forslag og vil umuliggøre store dele af den danske økologiske væksthusproduktion. Vi har danske gartnere, der har bygget hele deres produktion op om afgrænsede bede. Hvis Kommissionens forslag bliver til virkelighed, kan det resultere i, at de må lukke deres produktion," fortæller chefkonsulent Lars Holdensen, hos Landbrug & Fødevarer Økologi, da Landbrugsavisen.dk ringer ham op.

Tomaterne truet

I økologiske væksthuse dyrkes der primært tomater, peberfrugt og agurker. Planterne gror enten i selve den økologiske jord eller i afgrænsede bede i et vækstmedie, som typisk består af spagnum og økologisk kompost. Med Kommissionens forslag skal nordiske producenter med afgrænsede bede primært anvende jord fra markerne ved siden af væksthusene, men så let kan det ikke gøres, fortæller Lars Holdensen.

"Den jord som de vil have ind i vækstmedierne er ikke nødvendigvis egnet til at dyrke væksthusafgrødning i. Man kan ikke bare tage noget jord udefra og regne med, at det fungerer som vækstmedie," siger han og advarer, at en stor del af den professionelle økologiske gartneriproduktion i Danmark er truet som følge af forslaget.

"Omkring halvdelen af den økologiske tomatproduktion alene bliver dyrket i afgrænsede bede. Det vil have stor betydning for vores egen forsyning af økologiske tomater, hvis EU-reglerne ikke i fremtiden vil tillade dyrkning i afgrænsede bede," siger han.

Chefkonsulenten foreslår, at begge dyrkningsmetoder tillades og påpeger, at der er flere økologiske fordele ved afgrænsede bede.

"Når du har afgrænsede bede, recirkuleres både vækstmedie, vand og næringsstoffer, og når vækstmedierne udskfites, reduceres risikoen for jordbårne sygdomme," siger han.

Nyt forhandlingsmøde

I et fælles brev har den svenske landbrugsminister Sven-Erik Bucht (S) samt en række kolleger i Finland og Danmark skrevet til EU-landbrugskommissæren Phil Hogan, at sådan et krav enten vil minimere den økologiske grøntsagsproduktion drastisk eller slå det helt ud. 

31. maj holder EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet et sidste forhandlingsmøde om emnet.

"Indtil da vil vi være meget opmærksomme og sikre os, at institutionerne i EU forstår de udfordringer, det her giver," siger Lars Holdensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle