Gederne var for sjov - til at starte med

Thomas Frandsen har 60 geder på Bornholm, som han bruger til kødproduktion - men han holder sig fra naturplejen.

Der er ikke mange, som laver gedekød - og der er endnu færre på Bornholm. Thomas Frandsen er én af dem. Han startede for snart et år siden, sammen med sin kone,  med at sælge gedekød hos Den Bornholmske Gårdbutik.

"Vi havde dem faktisk kun for sjov til at starte med - men vi er så glade for dyrene, at vi besluttede os for at gøre mere ud af det," fortæller Thomas Frandsen.

"Den Bornholmske Gårdbutik har mange slags kød, og tiltrækker en del kunder, så det var en god måde at komme i gang og få solgt noget kød på - der er jo ikke mange, der har gedekød heroppe. Kun et par stykker."

danskerne skal lære at spise ged

Gedekød er en ret udbredt spise andre steder i verden, men herhjemme har geden ikke fundet det store fodfæste. Ifølge Dansk Økologisk Gedeavlerforening bliver der slagtet omkring 10-12 tons gedekød om året i Danmark. 

"Dem, der har forstand på kød, siger, at det smager som en blanding mellem kalv og vildt - og så er det syrefattigt og kolestorolfattigt, så hvis du har for højt kolestoroltal, er det vejen frem," siger Thomas Frandsen.

Thomas Frandsen vil gerne lave økologisk gedekød, men det er svært at blive certificeret.

"Vi får hø fra forskellige steder på øen - og der er næsten ingen, der laver økologisk hø her på øen. Selvom det ikke er sprøjtet, så er det ikke Ø-mærket. De få, der laver økologisk hø, bruger det selv til deres køer," siger Thomas Frandsen.

Naturpleje har svind

Naturpleje er en populær indtægtsmulighed for mange landmænd, som arbejder med får og geder - udfordringen er, at de er små - og derfor ikke giver særligt mange kilo kød pr. dyr.

Thomas Frandsen har også prøvet naturpleje - men det var ikke noget for ham.

"Vores geder var ikke vandt til det, så der var en del, der døde. Jan (Seerup, som har Hammershuslam på Bornholm, red.) fortalte os, at man skal regne med cirka tyve procent svind. Det tab var min kone og jeg ikke helt klar til," siger han.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle