Gennembrud for butikskæde med lokale fødevarer

Kun få turde tro på, at det kunne lade sig gøre, da landbo-konen Louise Dolmer meldte ud, at hun ville åbne 50 landmad-butikker spredt over de større byer i Danmark, men allerede nu, et år efter åbningen af den første butik, består kæden af otte butikker - og flere er på vej.

Gårdbutikker i sig selv er ikke en ny ide, og andre har også før forsøgt sig med at etablere sig i byen, men ingen har før skabt et sammenhængende koncept, der sikrer en række ensartede butikker og solide økonomisk bæredygtige samarbejdsstrukturer for både de landmænd, der skal levere varerne, og de butiksejere, der står for konceptet.

Den første testbutik eller masterbutik åbnede Louise Dolmer i Grenå i 2013, og allerede nu består kæden af butikker i Grenå, Silkeborg, Holbæk, Roskilde, Helsingør, Horsens, Ålborg og senest i Århus. Målet er 50 butikker i byer med over 20.000 indbyggere fordelt over hele Danmark.

Bag landmad står en person – landmanden Louise Dolmer. Oprindelig drev hun en ganske almindelig gårdbutik fra slægtsgården på Djursland, men vendte så konceptet om – i stedet for, at byboerne skal køre på landet efter de lokale fødevarer, etableres lokale butikker der, hvor byfolket i forvejen bor og handler. Vel at mærke i stordriftsform så idealerne om sund og spændende mad kan kombineres med en lige så sund økonomi for både butiksejer og landmand.

Louises fortjeneste

»Jeg kan godt sige dig. Hun er sgu en udfordring at være gift med!«

Der bliver lidt stille i telefonen. Har jeg mon spurgt om noget, jeg helst ikke vil vide? Men så slår Niels Dolmer en bragende latter op.

»Altså Louise helmer simpelt hen ikke, hvis der er noget, hun vil. Så får folk bank!

Niels Dolmer lægger ikke skjul på, at han er svært stolt af sin kone og, at han gladeligt støtter hende i at få konceptet landmad bredt ud over hele landet. Både ægtemanden og de øvrige kilder tæt på Louise Dolmer, som vi har talt med i forbindelse med dette portræt, lægger vægt på, at det i høj grad er hendes personlige fortjeneste, at Landmad.dk ekspanderer og netop i sidste uge har åbnet sin ottende ’gårdbutik’. Denne gang i hjertet af Aarhus.

Ingen blufærdighed

Klichefyldte ord som ’ildsjæl’ og ’energibundt’ har det med at klæbe til iværksættertyper, der i sagens natur brænder for deres projekt. Det gælder sådan set også Louise, men hun er også mere end det:

»Hun er faktisk meget lidt blufærdig,« som en, der er vant til at arbejde tæt på hende, siger.

Den manglende blufærdighed kommer til udtryk ved en sammenhæng, hvor landmad-direktøren blev introduceret for Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Ministeren var behørigt imponeret af den vækst, som landmad skaber - også hos dem, der leverer varer til konceptet. Gensidig høflighed og så kunne det let have blevet ved det.

»Men Louise bliver ved med at sende sms’er til ministeren, der fortæller om stort og småt, hvor andre måske ville tænke, arhh, jeg skal da have noget mere at ulejlige en politiker med, men hun har succes med det. I foråret var hun med til hans 40-års fødselsdag, og senest har han fortalt Lars Løkke Rasmussen om projektet, og så ville statsministeren med ind i butikken i Roskilde.

Stejl indlæringskurve

Den lille anekdote illustrerer det, som flere også siger. At Louise Dolmer er enormt dygtig til at skaffe sig de rigtige kontakter og personer omkring sig. En ’mega-stejl’ indlæringskurve, siger en kilde, der er vant til at se andre iværksættere brække halsen på de udfordringer, der også er iværksætterens følgesvend.

»Alt det der med finansiering er ofte en udfordring for en iværksætter, men Louise har set vigtigheden af det og taget det til sig,« som en anden kilde siger.

At der så også er en god portion stædighed med, det er ingen hemmelighed. Da den første finansieringsmodel endelig faldt på plads efter et par års hårdt arbejde, endte Louise Dolmer alligevel med at afvise både planen og de folk, der stod bag. »Det føltes ikke rigtigt,« lød begrundelsen og så måtte man i gang igen med nye partnere, der føltes mere rigtige.

Faktaboks

Franchise-konceptet

Alle butikker bygger på et franchise-koncept. Det betyder, at butikkerne drives af en lokal ejer, der får produkter fra lokalområdet, men, at de alle indrettes efter samme koncept, ligesom den lokale butiksejer får bistand til lagerstyringssystemer og markedsføring.

Blå bog - Louise Dolmer

  • Landmand på Birkedommergården på Djursland fra 1993.
  • Arkitekt-uddannet 1989 og fem års erfaring som arkitekt.
  • Iværksætter og stifter af Landmad.dk i 2013.
  • Mål og vision er at gøre lokalt producerede fødevarer tilgængelige for alle - alle steder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle