Grønt lys: Bornholm går efter at få en nationalpark på klippeøen

Bornholms Regionskommune har vedtaget at gå til regeringen for at »afsøge muligheden« for at få en nationalpark på Bornholm.

Bornholm satser på at få sin egen nationalpark og går nu til regeringen for at høre om mulighederne for at få status som Danmarks femte - eller måske sjette - nationalpark.

Det besluttede et stort flertal i kommunalbestyrelsen for Bornholms Regionskommune ved et møde i går, onsdag 28. april.

Hvis miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) giver grønt lys for projektet, vil Regionskommunen være tovholder på en fremtidig borgerinddragelsesproces, hvor forslaget til nationalparkområdet udpeges i lokal dialog og i dialog med Naturstyrelsen.

Landbruget skeptisk

Bornholms Landbrug har på forhånd udtrykt betænkelighed ved nationalpark-projektet, selvom det i princippet bygger på frivillighed.

Foreningen har derfor betinget sig tid til en proces med medlemsmøder, før man lægger sig fast på en holdning.

»Landbruget kan derfor ikke på forhånd binde sig til et ønske om at lægge dele eller hele Bornholm ind i en nationalpark,« noterer forvaltningen.

Tre skitseforslag

På forhånd har forvaltningen løseligt skitseret tre muligheder for en afgrænsning af en kommende nationalpark:

En mulighed er en afgrænsning til klippeformationen Hammerknuden og Nordbornholm - men den er ret »begrænset i geografisk udbredelse«.

En anden mulighed er en afgræsning, hvor nationalparken inddrager »de store skovarealer og statens skove midt på Bornholm.«

»Endelig kunne det være en nationalpark, der dækker hele øen, således at alle dele af den særprægede geologiske historie også vil indgå i formidlingsarbejdet,« skriver forvaltningen.

Kun fem parker besluttet

Selvom kommunalbestyrelsen nu har givet grønt lys for den videre proces, er der fortsat politiske knuder, der skal bindes op, hvis nationalparken på Bornholm skal blive virkelighed:

Folketinget har besluttet, at der kan etableres fem nationalparker i Danmark. Heraf er de fire allerede etableret, mens den femte planlagte, Kongernes Nordsjælland, efter flere års politiske drøftelser fortsat er uafklaret.

»Alt efter udfaldet af disse drøftelser vil Bornholm måske kunne komme i betragtning,« vurderer Kommunalbestyrelsen.

Hvis både Kongernes Nordsjælland og et område på Bornholm skal have status af nationalpark, forudsætter det en ny politisk behandling i Folketinget at åbne for en sjette nationalpark.

»Et tomt brand«

25 af 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen for Bornholms Regionskommune stemte for nationalparkplanerne.

Kun Enhedslisten stemte imod. Her mener man, at den grundlæggende frivillighed i de danske nationalparkprojekter gør begrebet nationalparker indholdsløst.

»Med nationalparkloven i hånden vil kommunen ikke være i stand til at stille et eneste krav til forbedrede naturstandarder eller miljøforbedringer, hvorfor det, vi som kommune risikerer at etablere, er et tomt brand til fuld og fri udnyttelse for industrilandbruget«, hedder det i Enhedslistens begrundelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle