Hverken økologisk eller konventionelt landbrug dur

Jørgen E. Olesen og John E. Hermansen er enige om, at økologisk landbrug, som det ser ud i dag ikke kan brødføde en hel verden. Landbruget skal tænkes om igen.

I et interview med tre af de fire svenske forskere bag bogen Den Økologiske Drøm, der blev bragt i LandbrugsAvisen 28. november, forklarer forskerne blandt andet, at de ikke mener, at økologisk landbrug vil kunne mætte verdens munde. Denne betragtning erklærer de to danske forskere Jørgen E. Olesen og John E. Hermansen sig enige i.

Økologi kan ikke mætte verden

»Det er rigtigt, at man ikke kan brødføde verdens befolkning med økologi. Den væsentligste begrænsning for u-landene er, at de ikke har den fornødne adgang til gødning og pesticider. I Uganda koster det tre gange så meget som herhjemme. En mulighed for u-landene ville være at kombinere de to produktionsformer– økologisk og konventionelt,« siger Jørgen E. Olesen.

»I andre lande ser man ikke en ligeså stor forskel i udbytterne, som man gør mellem økologisk og konventionelt i vesten. I lande som Indien, hvor der er mange fattige mennesker, der har de valget mellem at gældsætte sig for at købe gødning eller dyrke agroøkologisk landbrug. Hvis de har gældssat sig, og det ikke lykkedes, så har de ikke noget at leve af og en stor gæld. Under vores betingelser i Vesten er det rigtigt nok, at vi ikke kan brødeføde verden med økologisk mad, men man kan ikke sige, at det samme gælder for resten af verden, fordi deres betingelser er anderledes,« siger John E. Hermansen.

Et nyt landbrug

»Vi kan ikke brødføde dem med store mængder kød i fremtiden, hvis det hele skal være økologisk på grund af for lav produktivitet. Men mere moderne teknologiske landbrug kan godt drive økologien fremad. Vi skal i højere grad tænke agroøkologisk – og det kan sagtens være, at vi skal blande både økologisk- og konventionel produktion. Vi har brug for en voldsom transformation både økologisk og konventionelt. Vi skal have reduceret vores klimapåvirkning og vores miljøbelastning, samtidig med, at vi skal have fordoblet vores produktion,« siger Jørgen E. Olesen.

»Jeg tror ikke man kan sige, at det skal være det ene eller det andet. Det konventionelle må udvikle sig, så der kommer færre miljøpåvirkninger, og det økologiske skal producere et større udbytte. Der skal også tænkes nyt i forhold til, hvilke afgrøder man skal dyrke, og hvad man kan få ud af dem -både direkte i forhold til mad, men også foder og biomasse,« siger John E. Hermansen.

Faktaboks

Det sagde svenskerne

  • Sult: 100 pct. økologi vil føre til sult, fordi udbyttet pr. hektar i gennemsnit er halvt så lavt ved økologisk produktion, som ved konventionel. 
  • Voksende befolkning: Man kan ikke kompensere for en voksende befolkning, sult og mindre udbytter ved at mindske madspild og spise mindre kød.
  • Agroøkologi: Agroøkologisk produkion er vejen frem

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle