Landbrugsmaskinbranchen venter fulde ordrebøger

Maskinfabrikanternes formand Günther Løkke venter en omsætnings-fremgang for branchen på 10-15 procent i 2007. Især eksport til Rusland og Ukraine skal trække læsset.

De danske fabrikanter af maskiner, redskaber og anlæg til landmænd havde et travlt år i 2006, og de får endnu mere at lave i indeværende år - hvis de ellers kan finde arbejdskraft til at udføre ordrerne.

Det vurderer formanden for Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, adm. direktør Günther Løkke, J. C. Løkkes Maskinfabrik.

Foreningen har netop opgjort omsætning og eksport for 2005 på baggrund af Danmarks Statistiks opgørelser over udenrigshandel suppleret med oplysninger fra organisationens egne medlemmer. Den samlede produktion beløb sig til 7,1 milliarder kr., mens eksporten tegnede sig for 5,0 milliarder kr.

"Men det er min vurdering, at der har været mere at lave i 2006, og at det vil fortsætte i 2007. Ser jeg på min egen virksomhed, hvor vi sluttede regnskabsåret i efteråret, ligger vi nu cirka 30 procent foran, og for året som helhed forventer jeg en fremgang på 10 til 15 procent. Noget lignende vil gælde det meste af branchen, men der skal stadig kæmpes hårdt om ordrerne, og det er store beløbsstørrelser, det drejer sig om i de enkelte tilfælde," mener Günther Løkke.

Vækst i øst

Fremgangen skyldes især vækst på eksportmarkeder som Ukraine og Rusland.

"Udviklingen vil ske i Østeuropa, for i Danmark er der nogle ydre grænser, der er ved at være nået, selvom der altid vil være en vis vedligeholdelse. Men i øst er der tale om meget større anlæg - ofte 10 til 20 gange større - og her nyder vi godt af, at mange danske landmænd har etableret sig med planteavl og svineproduktion. De investerer i dansk teknik og er på den måde gode ambassadører for os," siger Günther Løkke.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er dog et problem, der kan bremse en ellers positiv udvikling, understreger landbrugsmaskinfabrikanternes formand.

"Der er mangel på faglærte inden for jern- og metalindustrien, og det et netop dem, vi skal bruge. Jeg tror, der er sagt nej til ordrer af samme grund, og vi må håbe, at det bliver nemmere at skaffe udenlandsk arbejdskraft. Jeg ved godt, at der er talt meget om outsourcing, og at det, der skal svejses, netop er det, man med fordel kan lægge ud, fordi det er løntung produktion. Det er også rigtigt, men af hensyn til vores fleksibilitet kan vi ikke altid vente på at få dele leveret fra udlandet, men er nødt til at lave noget herhjemme også," siger Günther Løkke.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle