Landmand lavede gård om til hotel: Bare gæster med to ben istedet for fire

Benniksgaard fra 1300-tallet har været drevet som landbrug i over 400 år, men fungerer i dag som hotel - alligevel ser nuværende ejer og landmand Mads Friis gården som et moderne landbrug.

Ved de sønderjyske bakker i nærheden af Dybbøl Mølle og den tyske grænse ligger en historisk gammel gård fra 1300-tallet.

I 400 år blev der drevet landbrug, men i dag er Benniksgaard på 72 hektar i Sønderborg lavet om et golfhotel - ifølge ejeren er gården ikke så langt væk fra titlen som et moderne landbrug.

"Jeg plejer at sige til mig selv, at jeg tager op på gården - ikke hotellet. Man kan drage rigtig mange paraleller til landbruget, så om det er grise eller gæster du passer, så er det det samme i forhold til, at de skal have trivsel," siger hotelejer og landmand Mads Friis.

Ikke mulighed for at udvikle sig

Han overtog gården efter sin far, Knud Friis, og fortsatte med at drive landbrug på gården i 20 år med både kronvildt, mink, køer, svin og afgrøder som gulerødder.

I 1997 begyndte de første hotelværelser at komme til og der er ikke længere dyr eller afgrøder.

Er det en skam at gården som landbrug er gået tabt?

"Nej, for den havde ikke mulighed for at udvikle sig. Jeg vil gerne blive landmand igen, men gården ligger et sted, hvor der er mange begrænsninger, og så må man bare erkende, at der er visse steder, hvor landbruget ikke kan være længere," siger han. 

Ser sig selv som landmand

I 1997 blev markbruget omdannet til 47 hektar golfbane og både den gamle stald og stuehuset er lavet om til i alt 135 hotelværelser. 

Ligledes er den gamle vognport og kornmagasineret lavet om og fungerer i dag som restaurant, ligesom kornkamrene er blevet til møde- og konferencelokaler.

Mads Friis påpeger, at gården stadig ligner et landbrug frem for hotel. Samtidig ser han det som en fordel, at han er uddannet landmand og ikke ser sig selv som en hotelejer. 

"Ved at jeg ser mig selv som landmand og ikke hotelejer, ser jeg en anden måde at drive hotellet på. Ofte fortæller jeg historier om gården til gæsterne. På den måde ser jeg det som et moderne landbrug - det er bare gæster med to ben i stedet for fire," siger Mads Friis og griner.

Fra jord til bord

 I 2016 fik hotellet sin egen gårdbutik, der sælger lokale råvarer fra bl.a. Sønderjylland. Målet er, at det skal være 100 procent sønderjyske varer om få år.

"Jeg har altid drømt om at få hjorte eller kvæg igen, for hele min filosofi er, at jeg gerne vil servere fra jord til bord til gæsterne. Det arbejder vi meget målrettet på og vil fremover være meget lokale," siger Mads Friis.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle