Store landbrug kræver nye ejerformer

Når hovedparten af de største danske landbrug fremover skal skifte ejer, skal de enten splittes op i mindre enheder eller erhverves af flere interessenter, mener direktør for LandboGruppen.

Hvilke udfordringer følger med salget af et stort landbrug?

”De store landbrug stiller specifikke krav til knowhow og kapital. På de mindre og mellemstore landbrug vil ejeren ofte både være en del af produktionen samt være direktør, imens ejerne af de helt store bedrifter skal koncentrere sig om at være direktører, købmænd og ledere. De har ansvaret for en langt større produktion og for mange ansatte, og det kræver en vis ledelsesmæssig kapacitet. Og så stiller en investering i et større landbrug selvsagt også et helt andet krav til kapital.”

Hvor finder I køberne til helt store landbrug nu og i fremtiden?

”Der er typisk to veje at gå, når et stort landbrug skal skifte ejer. Enten forsøger vi at sælge ejendommen i flere mindre enheder eller et samlet salg til en ejergruppe. Jeg tror, at de helt store landbrug fremover vil få svært ved at opretholde selvejet, med mindre ejendommene kan føres videre i familien. Det er meget få, som på egen hånd kan og vil overtage en større bedrift alene. Typisk vil et fælleseje mellem flere interessenter, som alle sagtens kan være landmænd, give en dynamik, som kan løfte bedriften videre. Hvis man som sælger vil optimere sit salg mest muligt, får vi dog oftest den bedste pris ved at sælge ejendommen i flere enheder.”

Nye ejerformer vil kræve en ændret mentalitet blandt landmænd. Er de klar til det?

”Indtil for få år siden ville svaret være nej, men meget har ændret sig på bare tre år. Jeg oplever, at der især blandt de unge er en anderledes positiv indstilling til at indgå i nye ejerformer, hvad enten det er i form af aktieselskab, P/S eller lignende.”

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle