Schjerning: L&F burde have kørt swap-principsag

Cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura, mener, at det havde gavnet danske landmænd med en tung swapaftale, hvis Landbrug & Fødevarer havde kørt en principsag mod et pengeinstitut.

Det er hårdt og drøjt at gå igennem en swapsag, som den en landmand for nyligt har vundet.

Hvis Landbrug & Fødevarer havde kørt en principsag på swap-problematikken, så havde landbruget bedre have kunnet presse pengeinstitutterne til at give erstatning i sagerne. Det mener Jens Schjerning, cheføkonom ved Agrocura, som havde været med til at køre valutaswap-sagen, som landmanden for nyligt vandt.

"Det er en lang proces at køre sådan en sag. Det har taget mange år, og det er drøjt. Seges og L&F burde have kørt en principiel sag på det her, allerede i 2009 og 2010, da man blev opmærksom på det her," mener Jens Schjerning.

Det principielle er, at landmænd ikke regnes for professionelle erhvervsdrivende, når der er tale om finansielle højrisikoprodukter, jævnfør EU’s MiFID-regelsæt. Derfor har bankerne skærpet rådgivningspligt.

"Der skal man være en rimelig stor erhvervsvirksomhed, før man regnes som professionel. Det er en virksomhed som har egen finansafdeling. Det har en landmand jo ikke," påpeger Jens Schjerning.

Hvis Landbrug & Fødevarer havde kørt en principsag, havde flere landmænd endt med erstatning på swaps tilsvarende mange andre lande, senest f.eks. Holland, mener han.

"Der er ikke mange sager. Man går jo død undervejs. Man er en enmandshær; det er David mod Goliat," siger Jens Schjerning.

Han pointerer, at en større part af renteswaps er indgået som 10-årige aftaler i 2007 og 2008, hvorfor de snart udløber. For mange landmænds vedkommende vil en erstatningssag, mellem landbruget og kreditsektoren, altså komme for sent.

L&F: Sagerne egner sig ikke til principsag

Landbrug & Fødevarer glæder sig over medlemmets sejr, siger chefjurist i Landbrug & Fødevarer Charlotte Bigum Lynæs. Det kræver tålmodighed og styrke at vinde en retssag af denne type, siger hun. Hun forstår godt ønsket om en principsag.

"Problemet er dog, at swapaftalerne er så forskellige med hensyn til forældelse, rådgivning, risikoprofil, realiseret tab mv., at dommen i den ene sag ikke nødvendigvis kan bruges i en anden sag. Dermed kan vi ikke løfte dette område samlet for domstolene på vegne af en stor gruppe medlemmer," siger Charlotte Bigum Lynæs.
 
Chefjuristen tilføjer dog, at Landbrug & Fødevarer har ført en principsag om et generelt fradrag for tab på swapaftaler efter kursgevinstloven. Vestre Landsret afviste fradrag i sin afgørelse fra november 2015.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle