Stigende økologiproduktion til eksportmarkeder

Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, afd. for økologi, Landbrug & Fødevarer

Der er grøde i den økologiske produktion af animalske varer. Økomælken forventes i år at stige med ca. 15 pct. til 575 mio. kg, Produktionen af slagtegrise vil stige med omkring 35 pct. til 180-190.000, og også i fjerkræsektoren er der markant vækst i vente. Her forudses det, at antal slagtekyllinger vil stige fra 1,0 mio. i 2016 til ca. 1,3 mio. i 2017. Der forventes ligeledes fortsat stigning i ægproduktionen, som i 2016 udgjorde 16,7 mio. kg.

Man kan med god grund spørge, om markedet kan bære så markante stigninger i produktionen? Både for mælken og grisekødet har der allerede i flere år været stor fokus på eksport, og det vil helt sikkert blive yderligere skærpet i de kommende år. Tyskland er den store aftager af både mælk og kød, og derudover er Frankrig vigtig på kødområdet.

Asien med Kina i spidsen har i de seneste år fået stor betydning for mælken, og her vil andre varer som f.eks. kød også spille en større rolle, godt hjulpet på vej af en netop indgået aftale om Kina-økologicertificering, som vi i L&F har kæmpet for i flere år.

På fjerkræområdet har der ikke hidtil været så stor økologisk eksport, men det vil der sikkert også komme fremover med den stigende æg- og kyllingeproduktion. Her forventes det dog også, at forbruget på hjemmemarkedet fortsat vil vækste.

Vi er i L&F også fremover klar til at hjælpe med eksportfremstød, både på nær- og fjernmarkeder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle