Ukraine-landmand konstant omgivet af bevæbnede vagter

Danske Chr. Jørgensen i Ukraine gør nyt forsøg på at få sin egen høst i hus - omgivet af svært bevæbnede vagter døgnet rundt.

Danske Chr. Jørgensen, der driver landbrug i Ukraine, føler, han er undtagelsen der bekræfter reglen, nemlig at det ikke er umuligt at drive forretning i Ukraine, men at der er store problemer med korruption, bureaukratiske regler og et retsvæsen, der ikke er så udviklet som det danske.

Det var sådan, ambassadør Uffe Balslev i sidste uges LandbrugsAvisen udtrykte sig.

Hverdagen for Chr. Jørgensen har i måneder været, at han dagligt har korruption og sammenspisthed i retsvæsenet tæt inde på livet.

En ting kan Chr. Jørgensen nemlig forsikre: At han har sine originale papirer på leje af jord i orden, med alle de stempler som kræves. Det har han flere ukrainske advokaters ord for.

Problemet er nu, at de samme myndigheder, som har udstedt og stemplet papirerne, ikke vil anerkende dem, når Chr. Jørgensen tropper op og vil have hjælp til at få stoppet sin tidligere kompagnon, der forhindrer Chr. Jørgensen i at komme ind på sin jord, men selv høster afgrøderne og kører kornet væk om natten.

Politifolk tævet

Chr. Jørgensen har fået politiets hjælp til at få fire svært bevæbnede vagter til at følge sig tæt dag og nat, to ad gangen. Det er sket, efter folkene på den gård, Chr. Jørgensen ikke kan komme ind på, tævede et par politifolk.

Han har selv forsøgt at komme ind på marken med mejetærskeren men blev standset af de samme folk, hovedsagelig kvinder og børn, som politiet ikke ville røre. Heller ikke, da der blev kastet sten mod mejetærskerens førerhus.

»Jeg har orden i mine papirer, men min ekskompagnon har for mine penge købt og bestukket alle administrative instanser både lokalt og regionalt,« siger Chr. Jørgensen, der føler sig meget alene, da gruppen af beboere omkring den største af tre gårde, han driver, også har fået penge og naturalier for at hindre Chr. Jørgensen adgang. Det er her, på de 1.386 hektar, den tidligere kompagnon har fjernet korn og kreaturer i flere omgange.

På de to øvrige gårde på tilsammen 1.100 hektar nyder Chr. Jørgensen stor opbakning. Der er 25 mand i gang med høsten, og alle er glade for at være i arbejde.

Tvist om papirer

Da LandbrugsAvisen onsdag talte med Chr. Jørgensen, var han sammen med sin tolk på vej til et møde med politiet på et højere niveau for at forsøge at lægge en plan for, hvordan han kan få adgang til at høste sit eget korn.

Han erkender, det hidtil har været som at slå i en dyne, fordi lokale dommere ikke har villet anerkende Chr. Jørgensens advokater. Han frygter mest, at sagen skal trækkes flere måneder gennem retsvæsenet, og i mellemtiden kan den tidligere kompagnon have hentet og solgt hele høsten på de 1.386 hektar.

»Indtil nu har min tidligere kompagnon høstet og hentet korn for to mio. kroner,« fortæller Chr. Jørgensen, der selv har hårdt brug for pengene. Til oktober skal han af med knap 800.000 kroner i leasing for to mejetærskere, som han i sin tid lånte penge til i Danmark og gav den tidligere makker til at betale maskinerne kontant. I stedet udbetalte makkeren 20 procent af prisen og leasede for resten, en manko Chr. Jørgensen nu skal afdrage påny.

På vej mod plus

»Hvis jeg havde rådighed over min egen høst, så havde jeg overskud i år,« fastslår Chr. Jørgensen på vej til et nyt møde med politiet.

I hans baghoved ligger, at han både har betalt lønninger, udsæd, brændstof, sprøjtemidler, kunstgødning og reparation af maskiner for høsten på de 1.386 hektar, som den tidligere makker ifølge Chr. Jørgensen er i gang med at stjæle.

»Nej, det går ikke glat at være landmand i Ukraine, selv om papirerne er i orden. Det hjælper ikke, hvis de lokale myndigheder stritter imod,« siger Chr. Jørgensen, der nu har støtte fra tre ukrainske advokater. Han kender tre andre landmænd i regionen, men de har ikke oplevet problemer af samme omfang som på Chr. Jørgensens lejede bedrifter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle