Verdensproduktionen af mink falder

Den globale produktion af mink er ved at tilpasse sig markedet. Særligt i Kina falder produktionen drastisk.

Helt anderledes står det til i Danmark, hvor produktionen er faldet lidt men stadig kendetegnes af stabilitet. Den danske kvalitet med højere skindpriser gør den danske produktion meget konkurrencedygtig på det globale marked.

Fra cirka 72 millioner mink i 2015 til omtrent 54 millioner nu. Det er, hvad den estimerede verdensproduktion af mink ligger på. Estimatet er foretaget af Kopenhagen Fur og er baseret på blandt andet tælling af avlsdyr og mængden af foder leveret af fodercentraler verden rundt. Optællingen af avlsdyr i diverse verdensdele kan til tider forekomme usikker, så optællingen skal tages med forbehold.

Global tilbagegang

Herhjemme producerede de danske minkavlere cirka 18,6 millioner mink sidste år. Nu er produktionen på estimeret 17,1 millioner. Dermed er produktionen faldet lidt herhjemme, men produktionsfaldet kan ikke sammenlignes med det i udlandet. De danske produktionstal er baseret på en cirka 7 procents tilbagegang i avlsdyrtællingen. I løbet af uge 25 indberettedes antallet af denne sæsons hvalpe, hvilket kan påvirke de danske produktionstal. I de resterende nordiske lande falder produktionen fra cirka 4 millioner til 3,5 millioner.

For et år siden var den samlede produktion i Østeuropa på knap 16 millioner, og det estimeres, at den nu er faldet til lige under 14 millioner. I Vesteuropa falder produktionen fra et niveau på omtrent 7 millioner sidste år til 5,2 millioner i år. Heraf står Holland for den største produktionsnedgang. I Nordamerika er produktionen gået fra omtrent 7,5 millioner mink til under 6 millioner.

Størst er produktionsnedgangen dog i Kina. Her producerede kinesiske avlere sidste år omtrent 18 millioner mink. Den produktion er nu vurderet til cirka 8 millioner. Produktionen var på sit højeste i 2013, dengang lå verdensproduktionen på over 87 millioner mink, hvoraf Kina stod for 40 millioner.

Danmark igen i front

Danske minkavlere er verdens førende målt på skindkvalitet, og med produktionsnedgangen i Kina er Danmark igen verdens førende målt på produktion. Efter prisjusteringen i 2014 blev det tydeliggjort, at skindkøbere var villige til at betale en merpris for de danske minkavleres kvalitetsarbejde. Dermed har man rent økonomisk i Danmark stået langt stærkere i forhold til minkproducenter i udlandet.

Ifølge en prognose fra Københavns Universitet udarbejdet af seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, kan man forvente, at antallet af avlstæver i Danmark vil stige til 4,1 mio. i 2030, hvilket også betyder en stigning i skindproduktionen, der svarer til omkring 23 mio. minkskind. Estimatet bygger på studier af den hidtidige udvikling, fremtidsforventninger, mulige påvirkninger og øvrige markedsforhold. Prisen på minkskind spiller en afgørende rolle for minkskind-produktionen og minkbestanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle