Ærtegigant høster tocifret millionoverskud for tredje år i træk

Den største danske producent af ærter, Ardo A/S, kan glæde sig over at få ’tre på stribe’ når vi taler om regnskabsår med over 10 millioner kroner i overskud.

Alt tyder på, at den danske producent af frosne og forarbejdede frugter og grøntsager Ardo A/S er kommet på en stabil kurs, da selskabet for tredje år i træk kan rapportere et overskud på et tocifret millionbeløb.

25,4 millioner kroner er overskuddet i regnskabsåret 2017/2018. Det holdes op mod et overskud på henholdsvis 36,4 millioner og 11,7 millioner i sidste og forrige år. 

Det betyder ikke at Ardo A/S har tjent færre penge i år end sidste år, forklarer virksomhedens regnskabschef Malene Hansen.

”Resultatet efter skat på 36,4 millioner kroner i 2016/2017 året kommer af en skatteteknisk regel, hvor vi har fået et skatteaktiv indfriet efter de år, hvor vi havde underskud. Resultatet før skat ligger på 26 millioner kroner for både 2016/2017 og 2017/2018, så vi har altså tjent ligeså mange penge på vores forretning i år som sidste år”, lyder det fra hende.

Den treårige periode giver et samlet resultat på 73,5 millioner kroner, og virksomheden er derfor på rette vej til at indhente de 119 millioner kroner, Ardo A/S mistede i den femårige periode fra 2011 til 2014.

Overskuddene er skabt ved systematisk effektivisering og konsolidering på markedet, hvor Ardo A/S er en af de sidste store producenter i sin kategori i hele Danmark.

Derfor er det svært for virksomheden at vækste på at øge markedsandele i landet. Men det økologiske marked er et af de steder, hvor Ardo A/S stadig vokser stødt og kan eksportere sine varer.

Tørken lurer på næste regnskab

Selvom fabrikken, der producerer ærter fra over 2.000 hektar jord, har vendt skuden og leveret flotte resultater, så har årets ekstreme vejrforhold ikke været mulige at bekæmpe.

Det fremgår derfor af årsrapporten at: 

”Ærtehøsten i sommeren 2018 har været meget dårlig på grund af de ekstreme og vedvarende høje temperaturer og mangel på nedbør. Resultatet af høsten vil påvirke det økonomiske resultatet for 2018/2019. Selvom det på nuværende tidspunkt er for tidligt at vurdere omfanget heraf, forventes et væsentlig lavere resultat end dette års resultat”.

Malene Hansen tilføjer, at virksomhedens afhængighed af andre producenters høst, har stor indflydelse på resultatet.

”Vi sælger omkring 40.000 ton ærter, hvoraf vi producerer 10.000 ton selv. Derfor bliver vi også meget påvirkede af, hvordan høsten er gået andre steder, da priserne på råvarerne alt andet lige vil forventes at stige efter en dårlig høst”, siger hun.

Udover tørken har selskabet ingen bekymringer for fremtiden grundet stabile forhold i virksomheden og dens kundegrundlag.

Direktør takker af

Efter fire år som direktør for Ardo A/S fratrådte Stephen Waugh posten i oktober 2018. 

Det er Stephen Waugh, der har stået i spidsen for Ardo A/S under de sidste års økonomiske fremgang, og af årsrapporten fremgår det, at man endnu ikke har udnævnt en ny ’Regional Director’ til at overtage hans plads.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle