Øko-par driver 19 hektar på Samsø - kom i gang for en halv mio. kr.

Udvalgt til weekend: De drømte om selveje, men at leje Yduns Have af Samsø Økojord gjorde starten som selvstændig langt mere overskuelig.

Gårdbutikken er velforsynet, drivhuset prydet af forskellige kulører af salater og kål. Høns kagler i det fjerne, og kæmpehunden Runa hilser særdeles hjerteligt, mens medhjælpere har rumpen i vejret i færd med at luge i markerne, der er grønne af afgrøder og ukrudt.

Yduns Have på Samsø byder på masser af stemning, liv og friske grønsager, selv i begyndelsen af maj.

Alt sammen skabt af parret Hester Callaghan og Bjarke Jensen på henholdsvis 30 og 25 år, der startede på stedet for to år siden.

De ville gerne i gang lige efter landbrugsskolen og havde tanker om at købe en billig ejendom med et par hektar med gamle bygninger, men så faldt de over Yduns Have.

"Det havde været benhårdt og ikke været særlig optimalt at starte med at købe en ejendom", siger Bjarke.

En halv mio. kr.

Gennem bekendte fra praktiksteder i landbrugsskoletiden havde de hørt om foreningen SamsØkologi, der lejer jord ud til økologer på Samsø.

"Det lød overkommeligt at komme i gang, og vi kunne klare det for vores opsparing samt et lån på 100.000 kr. fra Hesters forældre til køb af lidt brugte maskiner, drivhuse, frø og høns samt lidt startkapital", forklarer Bjarke.

I alt 500.000 kr. har de sat i Yduns Have, der er på 19 hektar inklusiv forpagtninger fra andre end jordbrugsfonden.

Forpagtningen er femårig og kan siges op med indeværende år plus et års varsel. Den årlige leje udgør fem procent af ejendomsværdien.

"Det er dejlig frit. Vi kan lave næsten alt det om, vi vil, når vi bare orienterer fonden, og vi kan kun smides på porten, hvis vi sprøjter eller ikke betaler jordlejen", siger Hester.

Stor efterspørgsel

I begyndelsen leverede de grønt og æg til høj- og efterskoler på fastlandet, men efterspørgslen på Samsø blev så stor, at det var svært at følge med, og nu leverer de kun æg til fastlandet. Resten sælges på øen.

"Så behøver vi ikke selv at bruge tid på at køre derover, for æggene er der en, som tager med for os", forklarer de.

Der er i alt 400 årshøns med et mobilt hønsehus, der flyttes, så de altid har grønt græs og i øvrigt fordeler hønsenes gødning over et større areal.

"Vi dyrker kål der, hvor hønsene har gået. Vi får også lidt dybstrøelse både fra en økolog og en konventionel, men vi er også nødt til at dyrke grøngødning for at have næringsstoffer nok til vores grønsager", siger Bjarke.

Syv dage om ugen

Der er meget arbejde i grønsagsproduktionen. I sommerhalvåret har de en elev og en ufaglært medarbejder. Desuden har de praktikanter fra en højskole og en fransk landbrugsskole, som dog udebliver i år. Desuden er der folk, der henvender sig og vil arbejde for kost og logi i sæsonen. Typisk nogen, der har været der før.

"Vi prøver at holde arbejdstiden fra 8 til 16, men vi er til rådighed syv dage om ugen. I gennemsnit over et år tror jeg, vi har en 37 timers arbejdsuge. Der er jo ikke så meget arbejde om vinteren".

Faktaboks

CSA - fællesskabsstøttet landbrug:

  • Yduns Have er ejet af fonden Samsø Økojord A/S. Aktionærerne, der kommer fra hele Danmark, har hver købt aktier til en værdi af 10.000 kr. og opefter.
  • Gården er drevet økologisk siden 1987, og der har været gårdbutik i 30 år. 60 procent af indtægten stammer fra gårdbutikken, mens resten kommer fra salg til restauranter og CSA. CSA står for Community Supported Agriculture. Det vil sige, at samsinger kan købe og betale en andel af afgrøderne på forhånd, og så kan de hver torsdag hente et antal enheder. 
  • En enhed kan for eksempel være 750 gram kartofler, 250 gram tomater eller et spidskål. Når de høster godt, får CSAerne ekstra, og de kan aftage størrelser, der er svære at afsætte i butikken.
  • I dag ejer Samsø Økojord to gårde, Yduns Have og Søkærgård, på tilsammen 28 hektar, og har 106 aktionærer.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle