Økologer bakker op om storstilet vækstplan

Den storstilede vækstplan for dansk økologi er med til at understøtte økologien som en af Danmarks styrkepositioner, lyder det fra Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.

Danske forbrugere er verdensmestre i økologi. Det økologiske areal er større end nogensinde før og økologi-eksporten forventes at ramme tre milliarder kroner i 2020.

Derfor er der heller ikke overraskende begejstring hos flere af landbrugets parter over regeringens nye vækstplan for dansk økologi.

"Planen indeholder centrale indsatsområder, som kan bidrage til at skabe stabilitet og gode rammer for de landmænd, der har valgt økologien. Samtidig er der fokus på at udvikle økologien og understøtte fremtidig afsætning. Planen viser, at vi har en minister, som vil økologien, og det skal han have tak for", siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

økologisk landsforening er positive

Også hos Økologisk Landsforening er den nye saltvandsindsprøjtning til omlægning ikke overraskende også anledning til glade miner.

"Planen giver overordnet set et godt bidrag til både mere og bedre økologi. Det er første gang, at en økologiplan så tydeligt fremhæver økologiens store potentiale som vækst- og jobskaber i landkommuner og som stærk branding af Danmark som fødevareproducerende land", siger Helle Borup Friberg, adm. Direktør for Økologisk Landsforening.

Udvikling af økologi

Udover sikring af økologisk arealtilskud lægger planen også op til at understøtte en videreudvikling af økologien ved for eksempel øget brug af recirkulerede næringsstoffer.

Det har tidligere været et kardinalpunkt for både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.

"Det glæder mig, at planen indeholder flere konkrete initiativer omkring recirkulering. Danmark skal blive et kraftcenter for cirkulær bioøkonomi. Derfor er det positivt, at planen peger på nemmere adgang for økologer til at bruge recirkulerede næringsstoffer som gødning på markerne og dermed bidrager til at slutte kredsløbet mellem land og by", siger Karen Hækkerup.

Derudover peger planen på, at der skal indføres klima og -naturtiltag i økologireglerne.

"Det er særlig positivt, at planen vil styrke økologisk landbrugs bidrag til klima- og naturforbedringer samtidig med, at økologer får frihed til selv at indrette deres nye klima- og naturindsatser. Et løft til økologi på klima- og naturområdet gavner samfundet og øger den allerede stærke opbakning fra forbrugerne", siger Helle Borup Friberg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle