Økologisk frugt vinder frem

Året 2017 vil blive husket som et dårligt frugtår, men også som et år, hvor det økologiske frugt- og bærareal steg markant. Det dårlige år skyldes frost i blomstringstiden, som ramte hårdt i de sydlige egne. Især natten til den 9. maj kunne frugt- og bæravlere mærke, hvordan årets timeløn raslede ned i takt med temperaturen. Det blev en dyr frostnat for mange, hvis frugtsorter netop stod i blomst.

Svampesygdomme har nydt den våde sommer. Både gråskimmel i jordbær, skivesvamp i solbær, skurv i æbler, monilia i hasselnødder og bladplet i kirsebær har været et større problem i år, end vi længe har set. Røde æblebladlus har også givet problemer, så listen over plager er lang i år.

Flere og flere tager udfordringen op

Frugtavl er et risikofyldt erhverv. Alligevel er der flere og flere, der tager udfordringen op og planter frugt på økologiske ejendomme eller lægger konventionelle frugt- og bærplantager om. Det sker bl.a. for at dække det stigende forbrug af økologisk frugt og bær, et forbrug, der i høj grad dækkes af import. I den seneste statistik voksede det økologisk dyrkede frugt- og bærareal i Danmark med ca. 100 ha og nåede 799 hektar i 2016 og en økologisk andel på ca. 14 pct.

Økologisk dyrkede æbler dækker 329 ha, men solbærrene vinder frem. Solbær blev i 2016 dyrket på i alt 82 ha, hvoraf 55 ha er under omlægning, og flere er på vej i år. 22 ha surkirsebær er under omlægning, hvilket om få år vil give en 11-dobling af det omlagte surkirsebærareal.

Danske Økobær klar til nye produkter

Den store stigning i det økologiske solbær- og surkirsebærareal giver muligheder for, at nye produkter kan laves på basis af danske økologiske bær. Men det kræver, at forarbejdningsvirksomhederne griber muligheden for at skabe et økologisk og dansk produkt. Desværre oplever de nye økosolbærproducenter ikke at blive kimet ned af saft- og marmeladeindustrien. Det er nemlig meget let at importere eksempelvis økologisk solbærsaft til en pris, der er langt under produktionsprisen i Danmark. Når produktet derefter tappes i Danmark, og flasken får det røde Ø-mærke, skal forbrugeren være meget opmærksom for at opdage, at bærrene ikke er danske. Men nu er chancen der, når der kommer masser af danske økologiske solbær og surkirsebær på markedet i de kommende år. En unik chance for firmaerne til at se den kritiske forbruger i øjnene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle