Økologisk mælkeproduktion stiger - fald i forbrug af drikkemælk

Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, Erhvervspolitik, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer

Den økologiske mælkeproduktion stiger markant. I Danmark blev der i årets første 5 måneder indvejet 3,5 pct. mere end samme periode i 2016. Der er endnu ikke nøjagtige tal for de efterfølgende måneder, men det forlyder, at øko-indvejningen er steget kraftigt i både juni, juli og august som følge af, at flere mælkeproducenter har afsluttet omlægningen til økologi. Når året er omme, forventes det fortsat, at den økologiske indvejning i Danmark er steget med mere end 10 pct. I Tyskland er der i årets første halvdel indvejet 13 pct. mere økomælk end året før, i Østrig er stigningen på 8 pct., og i Sverige er den på 7 pct. (jan-juli).

Salget af drikkemælk - herunder økologisk - faldt i 2016 med omkring 2 pct. på hjemmemarkedet og samme tendens ses i 2017. I Tyskland er der ifølge analyseinstituttet AMI tale om et samlet fald på 3,1 pct. i forbrug af drikkemælk i årets første 6 måneder, men tallet dækker over, at der er stigninger for »premium mælk«, dvs. salget af økomælk er steget med 12,4 pct. og konventionel mælk med fedtindhold over 3,5 pct. med hele 18,4 pct. i mængde. Da danske mejerier har stor fokus på eksport af økomælk til Tyskland, er dette en god nyhed. Det viser dog også, at mejerierne er nødt til at satse på andre mejerivarer ud over drikkemælken, og at der foruden Tyskland også skal fokuseres på eksport til lande i Asien og Mellemøsten for at kunne afsætte den stigende økomælkemængde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle