Realkreditten: Mere gødning giver højere jordpris

Regeringens tiltag over de seneste uger med mere gødning og færre randzoner vil gavne landbrugets økonomi og få jordprisen til at stige. Det bekræfter Jens Kr. A. Møller, adm. direktør i DLR Kredit.

»Det betyder en ikke uvæsentlig forbedring af indtjeningen. Grundlæggende ser det positivt ud med de tiltag for landbruget økonomi,« siger han.

LandbrugsAvisen skriver i dag, at effekten på jordprisen, når man hæver gødningsnormerne, fjerner randzonekrav og ophæver §3- gødnings- og sprøjteforbud løber op i 65,6 mia. kr. En udregning baseret på tal fra Seges.

Jens Kr. A. Møller vil ikke lægge sig fast på et beløb.

»Jeg vil være forsigtig med at sige, hvor meget det betyder. Et er et regnestykke, noget andet er markedet. Men det er uomtvisteligt, at det vil have effekt,« siger han.

Ikke alle vil kunne låne mere

Han peger dog samtidig på, at nogle landmænd har en gæld, der er så betydelig, at selv en stigning i jordprisen ikke giver nye lånemuligheder.

Andre vil få deres lånemuligheder igen eller få bedre lånemuligheder, end de har i dag, påpeger han.

Da regeringens tiltag ikke er gennemført, vil man heller ikke opleve effekten på jordpris og lånemuligheder lige med det samme. Fuld effekt af de politiske tiltag venter han først om 2-3 år.

»Landmændene skal jo også nå at høste fordelene i marken, før de udmønter sig i de endelige prisdannelser,« siger han.

Bedre i banken

I forhold til bankfinansiering bliver landmanden også stillet bedre med de nye tiltag, forudser Henrik Hoffmann, kreditchef i Danske Bank.

»Vi forventer, at de tiltag, der er på vej, kommer til at gavne den enkelte landmands likviditet, og det er med til at gøre hans lånemuligheder bedre,« siger han.

Han mener dog også , det er vanskeligt at vurdere hvor meget, det betyder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle