Øst-formand: Giv dusør for vildsvinehaler

Giv en præmie på 500 kr. pr. skudt vildsvin, lyder forslaget fra Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger.

En af forudsætningerne for at undgå afrikansk svinepest er, at Danmark skal være fri for vildsvin. En dusør på vildsvinehaler kan bidrage til det. Det mener Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger.

Han benyttede derfor årsmødet i Østlige Øers Landbforeninger mandag 29. oktober til at foreslå en skydepræmie for vildsvin.

"Mit forslag er at give 500 kroner pr. skudt vildsvin", sagde Povl Fritzner, da han var ved at nå til enden af sin 23 sider lange formandsberetning.

Prøv integratormodel

Inden da havde ØØL-formanden bl.a. givet opbakning til, at danske svineproducenter og deres andelsselskaber afprøver den såkaldte integrator-model, hvor slagteriselskabet ejer hele værdikæden.

"Det har vist sig at være en uhyre effektiv forretningsmodel", sagde Povl Fritzner med henvisning til den ekspanderende spanske svineproduktion.

Risikabel skydepræmie

Under den efterfølgende debat lød der indvendinger mod forslaget om skydepræmier fra viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt.

"Skydepræmier har været meget diskuteret, men alle, der har erfaringer fra tidligere ordninger, fraråder det", sagde han.

"Da man for år tilbage havde skydepræmier på ræve for at komme ræveskab til livs, kom der pludselig mange flere ræve. Derfor er man bekymret for, om man med en skydepræmie risikerer at trække flere vildsvin til!".

Den pointe faldt ikke i god jord hos Povl Fritzner.

"Jamen, så skal vi altså skyde nogle flere harer?".

Stribe af forslag

Povl Fritzner opfordrede i sin beretning også til, at grovvarehandlen og landbruget laver en standard-kornafregning, fordi der nærmest er lovløse tilstande på området.

"Kornafregningen til landmænd er blevet som et billede fra det vilde vesten! Der skydes med høstbetingelser og kornkontrakter, og der er masser af individuelle aftaler, hvor den ene part altid føler sig underløbet", sagde han.

Fra kataloget med gode idéer tog Povl Fritzner også et forslag om, at kommunerne skal pålægges oplysningspligt om § 3-arealer og, at danske supermarkeder skal pålægges at informere om forbruget af antibiotika pr. kilo produceret kød i udenlandske varer.

Delt beretning

Næstformand John Nielsen stod for en del af beretningen. Han fortalte bl.a om paradokset i, at Miljøstyrelsen har udnævnt Stege Nor til det mest belastede vandområde i Danmark, mens beboere og lystfiskere oplever det modsatte.

Derfor har ØØL valgt at medfinansiere en målestation, som skal dokumentere, hvor meget kvælstof, der kommer fra landbrugsarealerne til Stege Nor.

Faktaboks

25. årsmøde i Østlige Øers Lbf.

  • Både formand Povl Fritzner og næstformand John Nielsen blev genvalgt uden modkandidater, da Østlige Øers Landboforeninger holdt årsmøde 29. oktober i Sorø.
  • Formanden fik ros fra salen for sin kontante måde at melde ud på. »Man ved altid, hvor du er, for du hvirvler støv op. Det er der nogen, der får galt i halsen«, lød en kommentar.
  • ØØ har sorte tal på bundlinjen og kom ud med et årsresultat efter skat på 1.681.624 kr. Egenkapitalen er 15,3 mio. kr.

Emneord

afrikansk svinepest

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle