60 kalve døde i stor gårdbrand: Landmand sigtet for 'uforsigtighed'

I alt 65 kalve er døde efter en brand i en lade søndag.

Det var en gnist fra en vinkelsliber, der startede branden søndag eftermiddag i 350 bigballer i en lade på en gård nær Glejbjerg i sydvestjylland.

Det fortæller vicepolitiinspektør Henrik Trane fra Syd- og Sønderjyllandspoliti.

"Det er ejeren selv, der har oplyst, at han var igang med at arbejde med en vinkelsliber, og at en grinst har antændt halmen", siger vicepolitiinspektøren.

Landmanden har formentlig stået med vinkelsliberen lige uden for laden, og under arbejdet er der sprunget en grinst op til halmen, der lå opbevaret på 'loftet' i laden. I underetagen stod flere kalve.

"Landmanden har selv fortalt os, at det går så stærkt, at han ikke kan nå at slukke ilden. Men han prøver at redde så mange dyr ud som muligt inden redningspersonalet når frem", siger Henrik Trane.

I branden omkom 60 kalve, og yderligere fem er efterfølgende blevet aflivet. Alle dyr er blevet tilset af en dyrlæge. Derudover er 350 bigballer brændt og store dele af laden er fuldstændig udbrændt og væk.

Politiet har sigtet landmanden for overtrædelse af beredskabsloven, og landmanden har selv erkendt, at han var for uforsigtig med vinkelsliberen.

"Beredskabsloven siger, at man er forpligtet til at sikre, at der ikke kan gå ild i ting. Derfor har vi sigtet ham, han er mest af alt ked af det her".

Ilden ulmer i et døgn

Brandvæsnet har netop færdiggjort slukningsarbejdet ved laden. Det fortæller operationschef Kasper Christensen fra TrekantBrand, der fik anmeldelsen om branden kl. 15 søndag eftermiddag.

"De var stadig ved at slukke branden i formiddags. Ilden har fået lov at brænde stille og roligt i løbet af natten", siger Kasper Christensen mandag.

For at sikre en kontrolleret slukning af ilden, er det halm, der lå undenfor laden blevet spredt ud med maskiner, så det var nemmere at slukke.Brand i lade - flere kalve indebrændt

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle