Anlæg sorterer 500 får i timen

Frank Hansen, medindehaver af Fårebrug Aps på Vallø Gods, kan sortere 500 får i timen med sit sorteringsanlæg fra Tru-Test.

Markerne bugner af grønt græs, fårene er samlet af hunde, og hyrden står med en smøg i munden og sorterer sindrigt, men hurtigt sine får.

»Vi har fårene igennem boksen fem gange om året, og vi kan gennemsnitligt sortere 500 får i timen,« siger Frank Hansen, medindehaver af Fårebrug Aps, som hører hjemme på Vallø Gods ved Køge.

Sorteringsenheden fra Tru-Test er udstyret med vægt, tre låger og software, som kan kommunikere med Husdyrbrugsregistret.

Vægt sorterer lam til slagtning

»Det er et værktøj til at forbedre management, for anlægget kan sortere efter enkeltnumre, vægtintervaller eller manuel sortering,« siger Ove Nørregaard-Pedersen, Tru-Test Scandinavia A/S.

Denne dag sorterer Frank Hansen efter fårenes yversundhed, så han skal manuelt mærke yveret på hvert enkelt får. En arbejdsgang, som nedsætter kapaciteten, bemærker han.

»Når vi sorterer lam til slagtning, indstiller jeg vægten til at sortere i intervaller. På den måde kan vi eksempelvis skille fårene i tre hold, hvoraf de to kan gå til to forskellige aftagere, og det sidste hold tilbage på marken,« siger Frank Hansen.

Han har kun bekostet en ny antenne på anlægget, som han gerne anbefaler andre at bruge.

Anlæg kræver 400 får

»Det er meget brugervenligt, for man kan sætte sine sorteringsparametre hjemme fra kontoret. I dag står jeg konstant ved vægten, men jeg kunne faktisk ligeså godt stå i flokken af får og lade anlægget arbejde selv,« siger den sjællandske fåreavler.

Hans kompagnon, Rune Ploug, mener, at anlægget er rentabelt for fåreavlere med besætninger større end 400 får.

»Det komplette anlæg koster 120.000 kroner med vægt, sorteringsenhed, display og skanner,« siger Ove Nørregaard-Pedersen.

»Tænk en gang, hvis jeg manuelt skulle sortere alle fårene, det ville jo tage flere dage. Og anlægget kan jo sortere efter vægt ned til et-kg's intervaller,« siger Frank Hansen.

mogensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle