Jeg er glad for øko-kontrollen

Økologi-Kongressen i næste uge kommer blandt meget andet til at handle om rekruttering - mere end 500 deltager.

Med over 450 tilmeldte og samlet mere end 500 deltagere har arrangørerne af dette års Økologi-Kongres i den kommende uge allerede sikret sig en succes.

Kongressen finder sted i Vingsted-centret ved Vejle, og projektleder Tomas Fibiger Nørfelt, Videncentret for Landbrug, jubler over opbakningen til det, der er Nordens og måske Nordeuropas største kongres inden for sit område.

Den gennemføres på et tidspunkt, hvor der er brug for tilgang. Formand for Økologi-sektionen i Landbrug & Fødevarer, Uffe Bie konstaterer, at flere landbrugsskoler sender unge af sted til Vingsted, og det er nødvendigt:

"Vi har brug for rekruttering af flere omlæggere. Det er ikke nok, at økologerne øger med 50 eller 100 hektar," siger Uffe Bie og afviser, at regler og kontrol kan få landmænd til at tøve med at omlægge:

"Så er det, fordi de ikke kender systemet. Jeg har været økolog i 15 år, og jeg har kun haft gode erfaringer med kontrollen. Faktisk er den etårige økologikontrol noget af det bedste, der sker, for så jeg får set tingene efter. Kontrollen handler om vejledning og rådgivning. Kontrollørerne skal slå til, hvis der er noget at komme efter. Men de skal komme for at kontrollere reglerne og ikke for at fange os på et eller andet," siger Uffe Bie.

Ude på bedriften

Kongressen har holdning og handling som tema, og bag ordene gemmer sig nogle af de dilemmaer, som de økologiske producenter kommer ud for i dagligdagen. Men samlet indeholder kongres-programmet 36 møder med vidt forskellige emner på dagsordenen, så der er noget for enhver smag, forklarer Tomas Fibiger Nørfelt.

Uffe Bie mener, at kongressen betyder rigtig meget.

"Vi signalerer, at den handler om det, der foregår ude på bedriften, men vi har også fokus på nogle af de små områder som eksempelvis fårehold. På kongressen skal der være plads til en session om så smalt et område," siger Uffe Bie.

Går selv foran

Holdning og handling er formanden klar til at debattere:

"Nogle snakker om, at økologien ligger for tæt op ad det konventionelle eksempelvis på store bedrifter. Køerne er på græs, men er staldene gode nok? Vi må sige, at i nogle af de sidst-byggede konventionelle stalde er dyrevelfærden på ingen måde ringere end hos økologerne," siger Uffe Bie.

På kongressen bliver spørgsmålet, hvordan vi tager næste skridt. Vores styrke har været, at økologerne er går foran og selv tager fat på problemerne. Og den debat bliver vi i øvrigt nødt til at have kontinuerligt for at være foran forbrugerne, når de stiller krav," siger Uffe Bie.

Mange emner

Dilemmaer drøftes især på møder om nanoteknologi, slam til gødskning og besætningsstørrelser.

De mere jordnære emner på programmet er eksempelvis: Hvordan får vi bedre økosvineracer? Hvilke klimaløsninger kan jeg indføre på min bedrift? Kan biogas som brændstof i traktorerne betale sig? Og hvordan sikre en optimal udnyttelse af fosfor og kalium?

khi@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle